2011. szeptember 26., hétfő

Bakony Konferencia

A konferencia plakátja
közzétéve a szervezők engedélyével
(az itt szerepelő cím hibás!)
2011. október 9-én négy helyi pünkösdi gyülekezet szervezésében újra konferencia lesz a Bakonyban. Gyülekezetünk régóta keresi a lehetőséget, és most úgy döntöttünk, hogy mi is részt veszünk. Vasárnap reggel autókba ülünk, hogy együtt legyünk ritkán látott testvéreinkkel. Pakson az istentisztelet elmarad, mert szeretnénk, ha minél többen eljutnánk a konferenciára.

A Bakony nem esik túl közel a Mezőföldhöz, mégsem érezzük túl nagynak a távolságot. Ennek sok oka között bizonyára szerepel az is, hogy a bakonyi gyülekezeti összefogás mentora történetesen Gyülekezetünk lelkipásztora is egyben.

Az összefogásban eredetileg a Magyar Pünkösdi Egyház négy gyülekezete vesz részt: a zirci Bérea Gyülekezete és Földesi Tamás lelkipásztor, a Dudari Pünkösdi Gyülekezet és Cieklinski János lelkipásztor, a Csetényi Pünkösdi Gyülekezet és Vadon Tamás lelkipásztor, és a Bakonycsernyei Pünkösdi Gyülekezet Kocsis József lelkipásztorral. A konferenciáról és a közös munkáról D. Nagy Tamást kérdeztem. A kérdésekre adott teljes válasz meg is hallgatható.

Október második hétvégéjén konferenciát szerveznek a bakonyi gyülekezetek. Milyen alkalomból történik ez meg? Mi a konferencia célcsoportja? Mi lesz a program?


"... A konferencia ... pár [bakonyi] gyülekezet együttműködésének az egyik gyümölcse. Három évvel ezelőtt a zirci, a dudari, a bakonycsernyei és a csetényi gyülekezet pásztorai összefogtak ... [és] elhatározták, hogy ismertté teszik az emberekkel a gyülekezetüket. ... A pásztorokkal meg a presbiterekkel és a gyülekezetekkel többszintű együttműködésbe fogtunk bele – ez két évvel ezelőtt indult. ... A gyülekezetekkel pedig a tavalyi évben csináltunk közösen hálaadó napokat. ... Ezeket Bakony Konferenciáknak neveztük el. ... Amikor ezt az évet terveztük, akkor ... azt mondtuk, hogy 2011-ben legyen három nagy Bakony Konferencia, kettő tavasszal, egy pedig ősszel. ... Így most ennek a konferencia-sorozatnak a harmadik alkalma lesz október kilencedikén, Zircen.

Perjesi István
A célcsoport elsősorban a négy gyülekezetnek a testvérisége. ... Szeretnénk fölépíteni az ott levő gyülekezetek testvériségében egy közösségélményt. ... A közös szolgálat vételén keresztül azonos szellemi táplálékot kapnak. És azért a végcélunk az ebben az összefogásban, hogy a gyülekezetek egységesen tudjanak kilépni a Magas-Bakony vidékén levő emberek felé. ...

A konferenciának a főelőadója most Perjesi István lesz; ő az Agapé Gyülekezetek Szövetségének a vezető lelkipásztora. Őt hívtuk meg, hogy a konferencia fő szónoka legyen. És hát azt várjuk, hogy Isten olyan módon fog rajta keresztül üzenni az ott levő összegyűlt testvéreknek, ami tovább lendíti ... őket ebben az egész szellemi felkészülésben, az egységnek a fölépítésében."

Milyen hatása, eredménye van ennek a folyamatnak a gyülekezetekre?


"... Ezeken az imaközösségeken beszélgetünk a dolgainkról, a gondjainkról kérdéseket vetünk föl, és imádkozunk egymásért meg egymás gyülekezeteiért. ... Kiderült, hogy a pásztoroknak szüksége van és igénye is van egyszerre ezekre a közösségekre. ... Úgy érezzük, hogy ha nem lennénk ott, akkor mi lennénk ennek a vesztesei, tehát nekünk ez személyesen nagyon jó, és akarjuk. ...

Azok a gyülekezetek, akinek a vezetőségei nem találkoztak éveken keresztül, ... ők maguk se ismerték egymást úgy igazából, holott közel laknak egymáshoz. Most hat hetenként egy asztal köré ülnek le, és beszélgetünk önmagunkról, tanítást hallgatunk, imádkozunk egymásért, tehát alakul ki egy presbiteri közösség. ... Kezdik látni egymásban az értéket, meg önmagukban is az értékeket. ...

A gyülekezeteknek az jó érzés, hogyha látják a saját pásztoraikat, hogy egy nagyobb tömeg előtt szolgálnak. Meg nagyon kell az is, amikor a szomszéd gyülekezetnek a vezetőjét hallják, ... és kezdik értékelni a saját vezetőiket, meg a más gyülekezeteknek a vezetőit is. És például az egyik ilyen konferenciánkon tavaly több megtérés, újjászületés és Szent Szellem keresztség is történt, megújultak emberek. És igazából ez a célunk, hogy újuljanak meg a gyülekezetek. ..."

Mi a te szereped ebben a munkában? Hogyan tud a Paksi Pünkösdi Gyülekezet részt venni a folyamatban?


"Az én szerepem a katalizátor-szerep. ... Úgy tűnik, hogy az én jelenlétem az nekik segítség abban, hogy ad egy kicsit kívülről való rálátást, egy olyan jellegű külső segítséget, aki nem felügyelőként, hanem inkább barátként, mentorként van jelen ebben a folyamatban. ... Végül is az a cél, hogy az ottani vezetők között egy jó egység alakuljon ki, a gyülekezetek között is egy jó egység alakuljon ki. Ez elég sok munkával jár. ... Én azt gondolom, hogy hosszabb távra szegődtem oda, hogy segítsem ezeket a fiatalabb szolgálattevőket és az ő munkájukat. ...

És hogy a paksi gyülekezet hogyan tud ebben részt venni? ... Amikor ide meg lettem hívva lelkipásztornak, ... úgy beszéltünk a vezetőkkel, hogy én ezeket a szolgálataimat, amiket korábbi években elkezdtem, és úgy látom, hogy az Úrtól való, ezeket én szeretném folytatni. És akkor azt mondták a testvérek, hogy persze, folytasd. ... Én nagyon örülnék annak, hogyha úgymond az ÉN eddig szolgálatom a MI szolgálatunkká válna. ... Látni kell, hogy jól esik a gyülekezeteknek, mikor tudnak arról, hogy egy másik gyülekezet szereti őket, támogatja, jó hozzáállással van. ... Ennek a tudata a másiknak az önértékelését erősíti és bátorítja. ... Néha nem értékeljük a sajátunkat, csak akkor, hogyha rájövünk, hogy mások is értékelik. ..."

A konferencia 2011. október 9-én, 10 órakor kezdődik Zircen, a Reguly Általános Iskola tornacsarnokában (Béke tér 5, a plakáton hibás adat szerepel). A Paksi Pünkösdi Gyülekezet autói fél 8-kor találkoznak az imaház parkolójában.



3 hozzászólás:

Bocsi, de október 9-e, az keddi napra esik, akkor melyik vasárnap nem lesz Pakson Istentisztelet? 7-én? vagy 14-én?
Köszönöm előre is válaszodat!
Áldott szép napot kívánok,és jó alkalmat! Marika

Kedves Marika,
2012. október 9. valóban keddi napra esik. Pakson mind 2012. október 7-én, mind 2012. október 14-én lesz Istentisztelet.

Október hetedikén emberi számítás szerint Meleg László lesz a vendégünk, Tamás lesz a házigazda. Egy héttel később előreláthatólag kiscsoportos Istentisztelet lesz. Mindegyik nagyon jónak ígérkezik!

A cikk 2011 szeptemberében született, és 2011 októberéről szól. Talán ez okozhatta a pillanatnyi zavart. Az, hogy az utóbbi napokban hogyan lett olyan népszerű ez az írás, hogy kikerült a blog főoldalára is, külön élmény. A Bakonyban ehhez hasonló konferencia egyébként az elmúlt hétvégén volt. Talán ez is besegített a bejegyzés olvasottságában.

Várunk szeretettel mindkét vasárnap!
Köszönjük a jókívánságot! Brad igazán érdekes tanítást adott át, ami már le is tölthető a http://www.mediafire.com/?x9wb80a8p07g1l7 címen.

Nagyon köszönöm a válaszod Barnabás, tényleg az zavarhatott meg, hogy kikerült az oldalra, mert én is úgy emlékeztem, h. szept.23-án volt a Bakonyban a konferencia, még Tamás beszédét is meghallgattam, és furcsa volt, hogy min ha hallottam volna ezt már. Illetve az is h. megint Perjesi István lesz az előadó, de így már értem!
Még egyszer köszönöm!
Igyekszünk ott lenni a következő alkalmakon! Az Úr Áldjon meg!!!

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More