2013. május 16., csütörtök

Helyreállsz vagy bosszút állsz?

Amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát arra, aki igazságosan ítél. (1Pt 2:23 LB)
Amikor valaki megsért fizikailag vagy érzelmileg, döntés előtt állsz. Fordíthatod energiádat a helyreállásra vagy a bosszúállásra. De a kettő egyszerre nem megy.

Jézus is tudta mi a fájdalom, a bántalmazás. Amikor keresztre feszítették, mindenféle sebeket kapott – sérült a lába, a keze, a feje. Töviskoronát nyomtak a fejébe. Odaszegezték egy keresztre. A római katonák negyven korbácsütést mértek rá. Persze, Jézus legmélyebb sebei nem fizikai, hanem érzelmi jellegűek voltak. Elárulták, elutasították, és megalázták. Az 1Pt 2:23 mégis ezt mondja: Amikor szenvedett, nem fenyegetőzött, hanem rábízta magát arra, aki igazságosan ítél. (LB) A Mennyei Atyára bízta az ügyet. Ezt mondta: "Atyám, bocsáss meg neki. Nem tudják mit cselekszenek." Nem engedte, hogy a fájdalom keserűvé tegye.

Hogy sikeresen túljuss az élet fájdalmain és bántalmain, el kell engedned azoknak, akik megbántottak. Nem tudsz meggyógyulni addig, míg sértődöttség van a szívedben. Saját érdekedben el kell engedned a bosszúvágyat. A bosszútól nem fogod jobban érezni magad. Még ha vissza is tudod fizetni, az nem fogja megszüntetni a fájdalmadat. Megérdemli bántalmazód a bocsánatodat? Nem. De te sem érdemelted meg Isten bocsánatát. Magad miatt bocsáss meg, ne a másik miatt!

Biztos lehetsz benne, hogy Isten mindent lát. A Biblia a Róm 12:19-ben ezt mondja: "Soha ne álljatok bosszút barátaim, inkább engedjetek utat Isten haragjának. Mert az Írás mondja, ’Én bosszút állok, én megfizetek, mondja az Úr’". Isten látta mi történt, amikor megsértettek. És sírt... Sírt akkor is, amikor a Fiát megfeszítették. Isten felelőssége, hogy bosszút álljon, nem a tied. Aki megbántott, nem fogja megúszni. De te megkönnyebbülsz. Nem fogsz más hibája helyett szenvedni.

A Biblia a Zsid 12:15-ben azt mondja, A keserű lélek nemcsak önmagában rossz, de másoknak az életét is megmérgezi. (Phillips) A sértődöttség méregkapszula. Nem kell lenyelned. Csak annyira vagy boldog, amennyire boldog akarsz lenni. Tehát mit választasz?

Írta: Rick Warren



0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More