2013. október 7., hétfő

Mark Hall: Filippi-levél #4

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést teszünk közzé, miközben együtt olvassuk a levelet.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!



Most a sorozat negyedik része következik, mely a Fil. 1:12-14 alapján készült.
"Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy az én helyzetem inkább az evangélium terjedését szolgálja, mert ismertté lett az egész testőrségben, és mindenki más előtt is, hogy Krisztusért viselem bilincseimet, úgyhogy az Úrban testvéreink többsége fogságom körülményeiből bizalmat merítve félelem nélkül, bátran szólják Isten igéjét."





Helló srácok, a Filippi-levelet nyomatjuk együtt, és ez már a negyedik videó. Keményen toljuk.

Az otthoni stúdiómban vagyunk. Itt szoktak készülni a [Casting] Crowns vokális felvételei. Itt tartom azokat a cuccaimat, amit a feleségem száműzött a lakásból. Mutatom is hamar: Batmobile [Batman autója], Hulk [a Marveltől], Josh Hamilton baseball labdája, mindketten igazi Jézus-szerető vagány arcok. Ez meg az óvodai kajásdobozom, vágod? Bohm.

Nahát, szóval a 12. vers következik ma, kész vagytok? Pált olvassuk, aki börtönben ül és az örömről ír, és most kezd még csak igazán belejönni. Úgyhogy szeretnénk pár dolgot elvenni ebből mára. Kezdhetjük?

12. vers: "Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy az én helyzetem inkább az evangélium terjedését szolgálja." [Fil 1:12] Itt álljuk is meg! Hallottad, amit olvastam? Azt mondja ez az ember... Hallod, olvassuk el még egyszer! Megvagytok? Ne engem hallgass – olvasd! "Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy az én helyzetem inkább az evangélium terjedését szolgálja." Tudod, miről beszél? Arról, hogy leültették. Veszed? Le van tartóztatva. BÖRTÖN! Itt nem holmi cikizésről van szó, mert Jézusról beszélt. Itt nem annyi történt, hogy megtudták róla, hogy hívő, és jól beégett. Nem, őt bebörtönözték, érted? Az életének az egyik legnehezebb pillanatában és azt magyarázza, hogy "az, hogy én itt dekkolok a pöcegödörben (és esetleg nem fognak kivégezni, de ebben még nem igazán vagyok biztos), az evangélium javára van."

Na ez aztán nem semmi. Hogyan képes valaki így látni a dolgokat? És a következő versekben még további három fantasztikus igazságot is találunk. Mehetünk? "Mert ismertté lett az egész testőrségben, és mindenki más előtt is, hogy Krisztusért viselem bilincseimet, úgyhogy az Úrban testvéreink többsége fogságom körülményeiből bizalmat merítve félelem nélkül, bátran szólják Isten igéjét." [Fil 1:13-14] Ezeket a szavakat kicsit kivesézzük most.

Lényegében itt azt mondja Pál, hogy az, ahogyan a nehézségben élsz, hangosabban beszél valószínűleg mindennél, amit mondasz. Ha te vagy nehéz időszakban, és mások próbálnak biztatni a hitre, az elég ellentmondásos. De ha az, aki biztat, ugyanolyan nehézségben van mint te, az egész más. Mint mikor Steven Curtis Chapman beszélt Newtownban, ahol lövöldözés volt és egy csomó gyerek meghalt, és elmondta a saját történetét, ahogyan Isten őt keresztülvitte rajta... Hát én is mondtam bátorítást, na de nem olyat, mint Steven! Mert ő tudta, miről beszél. Elvesztették Maria-t [örökbefogadott gyermek] és még mindig tátong a lelkükön a fájdalom és Isten még nem gyógyította be teljesen. Ő olyat tud mondani, amit én nem. Ezt teszi Pál is éppen itt. A filippi-beli gyülekezet tudja, hogy mi történt Pállal, és így olvassák a szavait. "Tényleg ezt mondja? Én meg azt hittem, nyomorúságom van, mert nem kaptam fizetésemelést." Ugye?

Nézzük meg, hogyan is gondolkodnak az emberek Pállal kapcsolatban! Háromféle embert említ ez a pár vers, akikre hatással van, ahogyan te szilárdan túléled a szenvedést vagy üldöztetést, Jézus szeretetében. Figyelsz? "Szeretném, ha tudnátok, testvéreim, hogy az én helyzetem inkább az evangélium terjedését szolgálja, mert ismertté lett az egész testőrségben," ez az első fajta "és mindenki más előtt is," akik a börtönben ülnek "hogy Krisztusért viselem bilincseimet, úgyhogy az Úrban testvéreink" keresztények, hívők "többsége fogságom körülményeiből bizalmat merítve félelem nélkül, bátran szólják Isten igéjét."

Tehát, amikor nehézségen megyünk át, a "testőrség", vagyis mindenki, akinek hatalma van feletted (tanár, edző, főnök, szülő), bizonyságot nyer arról, hogyan éli át Jézus követője a nehézséget, hogyan marad hű Istenhez. Vannak emberek, akik feletted állnak a ranglétrán; ők látják, ahogyan szilárdan megállsz a próbában, szereted Jézus, akármi jön, nem vitázol, vádaskodsz, rugdalsz és kiabálsz a sors ellen, és ez hangosabban beszél hozzájuk a szavaidnál. A szüleidhez különösen. Timóteusnak is azt mondta Pál, hogy "Ne engedd, hogy ne vegyenek komolyan, mert fiatal vagy! Hanem állíts eléjük példát az életeddel, szeretettel, beszédben és tisztaságban! Az életmódod érthetőbbé teszi az üzeneted, mint a szavaid." Egész nap fejtegetheted az elméleteidet, de az életed mutatja meg, hogy miben hiszel. Jól mondom? Tehát az életem befolyással lesz a felettem állókra.

A második típus: mindenki más, aki a börtönben volt Pállal. Képzeld őket magad elé! Rablók, gyilkosok, tolvajok, bűnöző börtöntöltelék – és Pál velük van a börtönben, ártatlanul. Egész nap siránkozhatna. Mutogathatná a leveleket, amiket a kormányzónak küldözget. Csapkodhatná a bádogbögréjét a vasrácshoz (már ha voltak ilyenek) és ordítozhatna, hogy "Engedjetek ki, engedjetek ki!" Ehelyett bátorító leveleket küldözget a barátainak. És ezek látják ezt. Figyelik, hogyan viseli az üldözést, vagy amikor leordítja a fejét az tanár vagy az edző, vagy amikor tévesen fúj a bíró. Upsz. Látják, mennyire tudnak rá hatással lenni a többiek, mennyire marad hű önmagához, és ez hatással van rájuk. Fogalmuk sincs, ki Jézus, de látják, hogy Pál kicsoda. Így van? Hát körülötted is sok ember van, akik nem ismerik Jézust, de ismernek embereket, akik ismerik Jézust, és te is ilyen ember vagy. Úgyhogy barátom, hallod, éljed bele Jézust az életükbe! Legyél hű és szilárd a bajban! Jó?

És a harmadik típus, akire hatással vagy, a testvérek. A testvérek otthon hallják a történetet, és felbátorodnak rajta, kimennek és megalkuvás nélkül hirdetik az igazságot. Ez milyen jó! Ha nehézségben vagy, nyomorogsz, kirúgnak, leordítanak, vagy bárhogyan is nézzen ki a te üldöztetésed, legyen az csak egy beégés az osztály előtt, mindenki azt fogja nézni, hogy most mit teszel. Állj meg szilárdan! Emeld fel Jézust! Őrizd meg a békéd! Ne posztolj Facebookon meg Twitteren sunyi passzív-agresszív sértődöttséget, átlátszóan sajnáltatva magad!

Sokat törtem a fejem, mi is az üldöztetés. Sokaknak bebörtönzést jelent, verést, kettőbe szakítást a hitükért. De mi az én üldöztetésem? Az az üldöztetés, ami befogja a szád, ami megállít. Ha annyi elég hozzá, hogy valaki cikizzen, akkor ez az üldöztetés. Ez a belépő szint. Isten elhozott eddig, itt neked kell eldöntened, hogy vállalod vagy sem. Megígérem neked, hogy ha szilárdan megállsz, Jézust emelve fel a nehézségben, azt a feletted állók tisztelni fogják, az eltévedt emberek Jézusra találnak benne, és a hívőket pedig felbátorítja, hogy arra a szintre lépjenek, ahova te léptél. Szóval nyomás kifelé, felemelni Jézus nevét, akár jó lesz az neked, akár nem! Meg fogod látni a cselekvő Istent!

Isten áldjon titeket! Üssetek fel Facebookon és írjatok rám, akár emailben, hogy hogyan imádkozhatom értetek!



A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #5

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More