2016. február 19., péntek

Becsületesség - mit is jelent?


A becsületesség (integritás) megköveteli, hogy életed minden területét ugyanazzal az odafigyeléssel és igyekezettel kezeld. Ugyanaz a kiválóságra való törekvés legyen ott a házasságodban, mint a karrierépítésedben. Legyen meg ugyanaz a kiválóságra való törekvés a szolgálatodban, mint ami ott van a gyereknevelésben.

Hadd hívjam fel a figyelmedet hat területre, melyre gondot kell fordítanod, ha becsületes ember akarsz lenni. Becsületes leszel, ha…

Megtartod az ígéreteidet

A becsületes emberek betartják a szavukat. Ha azt mondják, hogy megteszik, akkor megteszik. Ha azt mondják, hogy ott lesznek, akkor ott is lesznek. A Biblia Péld. 25:14-ben ezt mondja, „Azok, akik megígérnek valamit és nem teszik meg, olyanok mint a felhő és a szél eső nélkül.” (TEV)

Kifizeted a számláidat

Talán nem gondolnád, hogy ez olyan nagy ügy, pedig Istennek az. Többet költesz, mint amennyit keresel? Akkor hiányzik a becsületesség. Adósságba keveredsz olyan dolgok miatt, amiket nem tudsz kifizetni? Akkor hiányzik a becsületesség. Zsolt 37:21 mondja, „A gonosz kölcsönkér, és soha nem adja vissza.”

Nem pletykálsz

Isten olyan becsületes embereket keres, akik tudják, hogyan kell titkot tartani, és nem adják tovább közösségi oldalakon az információt. Ne beszélj másokról a hátuk mögött. Még csak meg se hallgasd a pletykát. „A pletykásra… nem lehet titkot bízni, de a becsületes nem játssza el a bizalmat” (Péld. 11:13 MSG).

Hűségesen adod a tizedet

Ahová elsősorban adod a pénzedet, az mutatja, mi a legfontosabb számodra. Mal. 3:8-10 mondja, „Becsaphatja-e az ember az Istent? Ti mégis be akartok csapni engem! Ezt kérdezitek: Mivel akarunk becsapni? A tizeddel és a felajánlásokkal... Hozzátok be a raktárba az egész tizedet, hadd legyen eleség a házamban, és így tegyetek próbára engem - mondja a Seregek Ura. Meglátjátok, hogy megnyitom az ég csatornáit, és bőséges áldást árasztok rátok.”

A lehető legjobban teljesítesz a munkahelyedet

Kol. 3:23 mondja, „Amit tesztek, jó lélekkel végezzétek úgy, mint az Úrnak, és nem úgy, mint az embereknek”. Ha hívő vagy, az igazi főnököd maga Isten, és ha más nem is, Isten látja a munkádat.

Őszinte vagy másokkal

Egy becsületes emberre nem jellemző, hogy másként viselkedik a gyülekezetben, másként a munkahelyen, és megint másként a golf pályán. „Nem hordunk álarcokat és nem űzünk játszmákat. Nem manipulálunk és taktikázunk a színfalak mögött. Nem forgatjuk ki Isten szavát saját javunkra. Inkább mindenben, amit csak teszünk és mondunk, nyíltak és egyenesek vagyunk” (2Kor 4:2 MSG).
 
Írta: Rick Warren
 




0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More