2021. január 8., péntek

A szeretet…

A szeretet forrása Isten. „Isten szeretet, és aki a szeretetben marad, az Istenben marad, és Isten is őbenne” (1Ján 4,16). Azért tudunk szeretni, mert mi magunk, megtapasztaltuk Isten szeretetét. „Mivel ő előbb szeretett minket, ezért szeretjük egymást” (1Ján 4,19. NLT fordítás). Aki szeretetet kap, az tud szeretetet adni.

Isten szeretete feltétel nélküli (agapé), ő szeret minket bármilyenek is vagyunk, és bármit is teszünk. Az emberi szeretet (filia) sokszor feltételekhez kötött. „Szeretlek, mert… szimpatikus vagy, mert szép vagy, mert jó vagy…” stb. Isten agapé szeretetet akar adni, hogy ezzel tudjunk szeretni. „Isten szerelme kitöltetett a mi szívünkbe a Szentlélek által” (Róma 5,5).

A szeretet több, mint egy jó érzés. A szeretet egy döntés, hogy a másik javát keresem. Amikor szeretek, a másikat előnyben részesítem magammal szemben. „A szeretet nem érzés, a szeretet egy döntés, hogy úgy bánok az emberekkel, ahogy Jézus bánna” (Joyce Meyer).

A szeretet személyes. Személytől személyhez szóló. „Nem tehetünk mást, mint hogy keresünk egy embert, akin segítünk, és akinek átadhatjuk Isten szeretetét, majd keresünk még egyet, s aztán még egyet” (Philip Yancey).

A szeretetnek cselekedetei vannak. „Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal” (1Ján 3,18). Ha nem fejezzük ki a szeretet, nem sokat ér. Kifejezhetjük például jó szóval, dicsérettel, öleléssel, figyelmességgel, tettekkel… stb.  „Jobb a nyilvánvaló dorgálás a titkos szeretetnél” (Péd 27,5). Ne „titkoljuk” szeretetünket, hanem keressünk rá módot, hogy kifejezzük.
Máté 25,31-46-ban a szeretet néhány konkrét cselekedeteiről olvashatunk: "Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám…”


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More