2011. május 30., hétfő

Bízz Istenben és lásd a láthatatlant!

Noé hitből épített bárkát a szárazföld kellős közepén. Nem láthatta, nem is érthette, amit Isten mondott neki, mégis megtette, amit Ő kért. Így került Noé még közelebbi kapcsolatba Istennel. (Zsid. 11:7 MSG)

"Bizony, mondom néktek, ha meg nem tértek, és olyanok nem lesztek, mint a kisgyermekek, nem mentek be a mennyek országába." (Mt. 18:3)

Képzeld magad Noé helyzetébe! Egy nap Isten ezzel jön oda hozzád: "Csalódtam az emberekben. Az egész világon senki sem gondol velem, csak te. Amikor rád nézek, mosolygom. Tetszik az, ahogyan élsz, ezért eltörlöm a világot, és újrakezdem a te családoddal. Építs egy hatalmas hajót, mert így foglak megmenteni téged és az állatvilágot!"


Noé három különböző problémát is találhatott volna, ami aggódásra adott okot:
  1. Soha nem látott esőt, és nem is tudta elképzelni, milyen lehet; Isten az özönvíz előtti korban nem eső, hanem harmat formájában öntözte a földet.
  2. Több száz mérföld távolságra élt a legközelebbi óceántól.
  3. Ráadásul ott van még az állatok összegyűjtése, hogy az állattartás problémáit már ne is említsük.
Noé mégis bízott Istenben, s ezzel örömet szerzett Neki.

Istenben bízni azt a hitet jelenti, hogy Ő tudja, mi a legjobb a számodra. Istenben bízni azt jelenti, hogy elvárod, hogy betartsa az ígéreteit, hogy segítsen a problémáidban, és megtegye a lehetetlent, amikor szükséges.

A bizalom a dicsőítés egy formája. Minden szülő örül neki, ha a gyermeke bízik benne. Istennek is ugyanilyen örömet okoz a te hited. A Biblia szerint "hit nélkül senki sem lehet kedves Isten előtt". (Zsid. 11:6)

Legidősebb fiam viszonylag fiatalon kezdett baseballedzésre járni. Még nem tanulta meg órához és naptárhoz igazítani az életét. Akkoriban nem volt szokatlan, hogy ehhez hasonlókat kérdezett: "Ma lesz a meccsem?" vagy "Mennyit kell még aludni szombatig?"

Jézus szt mondja, hogy az ilyen gyermeki természet szükséges a Mennybe jutáshoz. A fiam sosem kételkedett abban, amire készült, hogy az meg fog történni, vagy nem. Éppen ellenkezőleg, tökéletesen biztos volt a dolgában. Annak ellenére is, hogy gyakran nem tudta, mikor jön el az ideje.

Oswald Chambers a Krisztus mindenek felett c. könyvében ezt írja: "A józan eszünk szerinti élet egyik ismertető jele a bizonyosság: de a szellemi életben ott van a bizonytalanság kegyelme. Bizonytalanok vagyunk következő lépésünk felől, de bizonyosak vagyunk Istenben." Nem kell teljes bizonyossággal ismernünk a következő lépéseket, amik elé Isten állít bennünket, elég ismernünk Őt magát. Ha bizonytalanok vagyunk is a következő lépéseket illetően, bízhatunk Istenben. Rábízhatjuk magunkat az Ő tervére, még ha nem is ismerünk minden részletet. Isten nem fog sem cserben hagyni bennünket, sem csalódást okozni nekünk. (lásd Róm. 5:5)

Ez azt is jelenti, hogy kiengedhetjük a kezünkből azokat a dolgokat, amikre nem lehet befolyásunk. Példaként hadd említsem megint a fiamat: biztos volt benne, hogy el fogom őt vinni a meccsére, és nem is bajlódott azzal, hogy ez hogyan fog megtörténni. Nem törte a fejét azon, hogy mennyi üzemanyagra lesz szükség az úthoz, hogy merre vannak útlezárások, hogy lesz-e időm elvinni őt. Ő csak a meccsére készült, csak élvezte, hogy gyermek lehet, hogy élhet, hogy megélhet minden pillanatot. Bízott bennem, hogy én majd megoldom a részleteket, és szólok neki, amikor eljön az indulás ideje.

Ez az a gyermeki hit, amit Jézus bennünk látni szeretne. Ez a hit teljesen bizonyos abban, hogy Isten minden nap minden problémájára megadja a jó megoldást a jó időben.

Írta: Rick Warren, a Saddleback Church alapító és vezető pásztora és a Céltudatos Élet bestseller szerzője, valamint Jon Walker, a Daily Hope Devotionals szerkesztője és a Costly Grace szerzője.
Forrás: Purpose Driven : Daily Hope : God Smiles When We Trust és Purpose Driven : Daily Hope : Uncertain of the Next Step, but Certain of God

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More