2013. szeptember 26., csütörtök

Mark Hall: Filippi-levél bevezető

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést fogunk közzétenni, miközben együtt olvassuk majd a levelet. Ne számítsatok nagy teológiai igazságokra, azt ugyanis úton-útfélen kínálja mindenki. Most inkább gyakorlatias, hétköznapi módon fogjuk megközelíteni az apostol üzenetét.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere fogja tartani, eredetileg az együttes Facebook-oldalán publikált videoblog formájában. Minden tanulmány egy rövid, 4-6 perces, angol nyelvű videóból áll, melyhez természetesen biztosítunk magyar nyelvű átiratot. A tanulmányt elsősorban mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

Mark az év első hónapjaiban készítette a video-tanulmányt, és kora tavasszal tette közzé. Az eddig megjelent 11 videó a levél első fejezetét, és a második levél legelejét dolgozza fel. Ezeket fogjuk közvetíteni mi is. A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll, mivel így teljes az élmény.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!Most a bevezető rész következik.
Sziasztok barátaim, Mark Hall vagyok, és meghívlak benneteket egy közös Filippi-levél tanulmányozásra. 2-3 versenként fogunk haladni, jól magunkba szívjuk az Igét, mintha csak csendességet tartanánk. Tudjátok, amikor csendességet tartotok – szoktam erről beszélni a diákjaimnak is –, inkább kezeljétek úgy, mint a páclét, és nem úgy, mint a ketchupot. (Nagyon szeretem a ketchupot; majd megismertek, ha velem maradtok.) A ketchaput rányomod a kajára, aztán uccu neki, csúszik lefele. A pác egészen másként működik, nem? Fogod a nagy szelet húst, veszed a jó tömény, zaftos cuccot (én a Dave's Gourmet szószát szoktam használni, mert jó fűszeres), belecsapod a húst, és benne hagyod egy jó darabig, amíg úgy woaaaa. Nem is lehet már megkülönböztetni a pácot meg a húst, igaz? Tök egyforma lesz, úgy beleérik.

Valami hasonlót szeretnénk a csendességben is elérni: nem az a cél, hogy végigmenjünk a Filippi-levélen, rendben? Nem az a cél, hogy hamar kiemeljük a lényeges pontokat és továbbmenjünk a következő könyvre. Szeretnénk magunkba szívni, elmélkedni rajta egy kicsit. Ha megnézel egy 5-6 perces videót, ne szaladj mindjárt a következőhöz, jó? Lehet, hogy egyik-másik rövidke videóra azt mondod majd, hogy ezen nem nagyon lehet elmélkedni, de azért csak töprengj egy kicsit rajta! Mondd Istennek: "Szeretném megérteni. Most, hogy megértettem, mit tegyek vele? Hogyan tudom használni a munkahelyemen? Aha, elég jól lehet használni ott. Na és otthon? Hoppá, az már mindjárt más." Jó? Tegyél róla, hogy bejárja az életed különböző területeit! Hadd jöjjön be Isten az életünkbe az Igéjén keresztül! Megegyezünk?

A Filippi-levél nagyon jó, mert az öröm könyvének szokták hívni annak ellenére, hogy egy börtönben ülő ember írta. Nem nyerte meg a lottót múlt héten, nincsen körpanorámás villája meg cselédje, nem mennek jól a dolgok. Ez az ember élete legrosszabb napjait éli, miközben arról beszél, hogy Jézus elég. Engem nagyon érdekelne, hogy miket mond.

Képzeljétek, nemrég Newtownban (Connecticut, Egyesült Államok) jártunk, egy konferencián, aminek az volt a címe, hogy "A remény és gyógyulás estje". Sok-sok együttes és különböző pásztorok jöttek el. Nagyon, nagyon szép este volt, sok bátorítással, Igével, imával, sírással, nevetéssel... jó este volt sokaknak, akik nehéz dolgokon mennek át mostanában. Tudjátok, én is énekeltem és beszéltem viharokról és mások is. Chris Tomlin például reményről és békéről énekelt, és ilyesmikről szóltak a többiek dalai és bátorításai is. De azt gondolom, végül az egész nap legerősebb üzenetét Steven Curtis Chapman mondta el. Amikor ő és Mary Beth (a felesége) felmentek a színpadra és beszélni kezdtek a kislányuk, Maria elvesztéséről, az egészen más szint volt. Miért? Mert ők megjárták azt a mélységet, átmentek az árnyékvölgyön és Isten áthozta őket a nehézségen; Isten tényleg Isten volt. Hangosabban beszélsz a saját életedről. Érthetőbben beszélsz Jézusról is. Tisztábban értenek téged amikor nehézségen mégy át. Erről szól a Filippi-levél.

Amíg együtt olvassuk, így olvasd! Börtönből írja a levelet. Egy igen nehéz helyről írja ezt nekem. Az "öröm" kifejezését újra és újra és újra használja a levél. Mielőtt belekezdünk, kérjük Istent: "Istenem, segíts megértenem, magamba szívnom ezeket, hogy mélyre jussanak bennem! Nem azért jöttem, hogy aláhúzkodjak már dolgot a Bibliámban, hogy legyen mit kiírnom a Facebookra. Azért jöttem, hogy teljesen eltölts az Igével, hogy megtanuljam megvalósítani ma és holnap, és aszerint élni ezután."

Szeretném, ha az első videó megnézése előtt máris imádkoznál. Kérd Isten segítségét, hogy magadba szívhasd, gondolkodhass rajta, róla! Akár el is olvashatod magadnak az első fejezetet, mielőtt belemerülünk.

A következő videóban elkezdjük az első verssel, és kezdünk végigmenni a Filippi-levélen együtt. Szeretlek titeket és izgatottan várom, hogy velem tartsatok!A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #1


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More