2013. szeptember 28., szombat

Mark Hall: Filippi-levél #1

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést teszünk közzé, miközben együtt olvassuk a levelet.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!Most a sorozat első része következik. Az első rész a Fil. 1:1-2 alapján készült.
"Pál és Timóteus, Krisztus Jézus szolgái, mindazoknak a Krisztus Jézusban hívő szenteknek, akik Filippiben vannak, püspökeikkel és diakónusaikkal együtt: kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól."

Sziasztok, barátaim! Nekilátunk a Filiipi-levélnek, kezdjük az első verssel.

Tudjátok, sokszor átfutok az első verseken. Nemrég csináltam egy YouTube-os tanulmányt a Jakab-levélből, és az első verset teljesen kihagytam, mert az csak bevezetésnek tűnik, mint a "Kedves barátom" vagy hasonló. Csak a levél címzése, és mégis, ebben az első versben most észrevettem valamit. Olvassuk együtt!

"Első vers. Pál és Timóteus, Krisztus Jézus szolgái, mindazoknak a Krisztus Jézusban hívő szenteknek, akik Filippiben vannak, püspökeikkel és diakónusaikkal együtt: kegyelem néktek és békesség Istentől, a mi Atyánktól és az Úr Jézus Krisztustól." [Fil 1:1-2 UFO] "Első vers. Pál és Timóteus, Krisztus Jézus szolgái" Van valaki Pállal, ki az? Timóteus. De ki ez a Timóteus? Ha még új vagy ebben a egész Jézusos cuccban és ebben az "olvassuk a Bibliát" ügyben: Timóteus egy fiatal hívő volt, aki nemrég tért meg, és akire sok más ember mellett Pál is nagy hatással volt. Pál maga mellé vette a missziós útján. Azt mondta neki, "Figyelj, gyere velem, csináljuk együtt! Együtt fogjuk élni az életet, és én megmutatom neked, hogy élhetsz Jézusért a templomon kívül." Ma úgy mondanánk, hogy tanítványozni kezdte Timóteust.

Mit jelent a tanítványozás? Figyelj jól, mert igazán mélyre megyünk, én ilyen nagyon komolyan gondolkodó ember vagyok, majd meglátod! :P A tanítványozás ezt jelenti: Jézussal jársz és magaddal viszel valakit. Ennyi az egész. Az embereknek látniuk kell, hogyan közlekedik a hívő az utakon. Az embereknek látniuk kell, hogyan vásárol a hívő a Tescoban meg a zöldségesnél. Hogyan dönti el, hogy melyik számlát fogja befizetni. Milyen a hívő, amikor spontán helyzetben van, és valakinek kérdése van a hitről. Milyen a hívő a való életben? Valaki mondja meg, mert ha ez az egész Jézusos móka csak a templomban működik, abból nem tudom eldönteni, hogy valóság-e vagy sem. Jól mondom? Így hát ez a tanítványozás dolog olyasmi, amit meg kell értenünk hívőként: mindenkinek kell egy Pál és egy Timóteus.

Gondold csak meg, ki a te Pálod! Kik a Pálok az én életemben? Kik azok, akikre szellemileg felnézek? Ők azok, akik pusztán azzal, ahogyan Jézusért élnek, kihívás elé állítanak engem. Szükségem van pár Pálra, aki bátorít, aki időnként a tűz fölé tart és nekem szegezi a kemény kérdéseket. Kell egy Pál, aki alaposan tarkón vág, amikor kell. Igaz?

Kik a Pálok az életedben? Nekem több is van. Ott van a pásztorom, Tim Dowdy [az Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet lelkipásztora, Stockbridge, Georgia, US], aztán más srácok is, akikkel összejárunk a gyüliben, Tony Nolan, aki régóta a hősöm, Rogard Gloadwell is évek óta példaképem, az apám. Ők azok, akikhez odamehetek elmondani a dolgaimat, és ők elmondják, hogy mit gondolnak, egyenesen és őszintén. És ez nem megérzés, mert ez egy Jézus-dolog. Olyan barátokat akarok, akik normális, használható tanácsokat adnak. Nem amolyan "Én ezt és ezt tenném a helyedben", mert engem az nem érdekel. Nekem olyan barát nem kell, amikor döntéseket kell hoznom. Nekem Pál kell, aki Jézus felé tud irányítani, hogy Jézus mit tenne, nem pedig hogy ők mit tennének. Tudsz követni?

És Timóteusokra is szükségem van. Kik azok, akikkel én tudok foglalkozni? Ha ez a Jézus-féle élet valóság, kinek vagyok valóság? Ha apa vagyok, akkor a gyerekeimnek kell valóságnak lennem. Ha dolgozom valahol, akkor lehet, hogy a munkatársaimnak, kollégáimnak. Vagy lehet, hogy egy tinédzsernek a gyüliben. Vagy otthon, a családnak. Talán egy hölgy a munkahelyen (hölgyek, persze!). Valaki, aki fiatalabb nálad, aki teljesen friss hívő, akinek látnia kell, hogyan él egy keresztény.

Szeretnélek kihívás elé állítani. Neked is szükséged van valakire, akire felnézhetsz, de mindenki másnak is. Kezdjünk ezek a valakik lenni! Kérdezd meg Istent: "Isten, kivel foglalkozhatom? Hogyan tegyem? Hogyan lehet úgy beosztani az időmet, hogy valakivel együtt tudjak imádkozni, foglalkozzam vele, imádkozzam érte, bátorítsam?" Ez egy nagy kihívás, és legyen fontos neked, hogy nem hanyagolod el! Miközben folytatjuk az Ige olvasását együtt, és egy jó csomó tanulságot megértesz belőle, gondolkodj rajta, hogy kinek fogod tovább adni! Add tovább valakinek! Legyen egy Timóteusod! Ezért imádkozom én is.

Legközelebb a harmadik verssel folytatjuk és Isten szerinti barátságokról fogunk beszélni. Találkozzunk ott is!A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #2


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More