2016. november 2., szerda

Légy nagylelkű


„A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató (őszinte)” (Jakab 3:17).

A Biblia azt mondja, hogy a bölcsesség tele van irgalommal, és jócselekedetekkel. „A felülről való bölcsesség először is tiszta, azután békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalommal és jó gyümölcsökkel teljes, nem részrehajló és nem képmutató (őszinte)” (Jakab 3:17).

Más szóval, bölcsességre vall, ha jóindulattal bánunk az emberekkel, mikor elfuserálnak, elrontanak dolgokat, mikor ügyetlenkednek, mikor vétkeznek, mikor látjuk a hiányosságaikat, és kudarcot vallanak.

Ki a legbölcsebb személy az egész univerzumban? Isten. Ki a legirgalmasabb személy az egész univerzumban? Isten. Így tehát valahányszor én ítélkezek, bölcstelenné válok. Valahányszor irgalmas vagyok, olyan vagyok, mint Isten. És ez bölcs dolog! Bölcs dolog nagylelkű lenni másokkal, hiszen Isten egyfolytában nagylelkűen bánik velünk.

Mindened amid csak van, ajándék Istentől – még a következő lélegzeted is. Ha azt kapnád, amit megérdemelsz, már nem élnél. Isten azonban nem azt adja, amit megérdemelsz. Azt adja, amire szükséged van. Ez az irgalom.

A bölcs emberek azt adják embertáraiknak, amire szükségük van, nem pedig azt, amit megérdemelnek. Ez irgalom, és bölcsesség. A bölcs emberek nem hangsúlyozzák mások hibáit, mert irgalmasak.

Péld. 17:9 mondja, „A szeretet elfelejti a hibákat; de aki folyton arról beszél, elszakítja a legjobb barátokat is” (TLB).

Hadd meséljek egy házaspárról a gyülekezetünkből. Mike sok-sok éven át gyülekezeti munkatársunk volt. Azon a napon, amikor 50 éves házassági évfordulójukat ünnepelték, láttam őket imaházunk parkolójában. Sally, a feleség épp készült elhajtani, mikor odamentem a kocsijához, hogy gratuláljak. Megkérdeztem tőle, hogy mi a titka egy 50 éves házasságnak. Rám nézett, és ezt mondta, „Sosem próbáltam őt megváltoztatni.”

Miután elment, odamentem Mike-hoz, és megkérdeztem, „Mike, mi a titka egy 50 éves házasságnak?” Ezt mondta, „Sosem próbáltam őt megváltoztatni.”

A bölcsesség irgalommal teljes.

Írta: Rick Warren

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More