2011. augusztus 29., hétfő

Légy nagylelkű, amikor neked sincs sok

Én is mondom néktek, anyagi javaitokat használjátok a mások javára és szerezzetek magatoknak barátokat az örökkévalóságra. Így a nagylelkűségetekkel jutalmat gyűjtötök a mennyben… de ha hűtlenek vagytok a földi gazdagsággal, ki bízná rátok az igazi mennyei kincseket? … Nem szolgálhattok Istennek és a pénznek is. (Luk 16,9-14 NLT)

Könnyű akkor adni az idődből, energiádból vagy pénzedből, amikor van elég. De a nagylelkűség igazi próbája akkor jelentkezik, amikor neked sincs sok. Ilyenkor is adsz abból a kevésből, amid van, hogy segíts valakin? Ha igen, akkor gratulálok! Átmentél Isten „nagylelkűség tesztjén”.

Miért teszi próbára Isten a nagylelkűségünket? Azért mert az ő képére teremtettünk, és ha olyan akarsz lenni, mint Jézus, akkor meg kell tanulnod a nagylelkűséget. Ha ez nem megy, akkor sosem éred el az érettséget, és Isten áldásai nem fognak kiáradni az életedre.
Mi van akkor, ha recesszió van és nem túl rózsás a helyzet – mondjuk, elveszted az állásod, elfogy a pénzed, és úgy érzed már nincs több időd, energiád, amit odaadhatnál. Hogyan tudsz akkor is nagylelkű lenni, amikor neked is alig van?
Egy jó példát találunk 2Kor 8-ban. Pál ezt mondja a macedóniai gyülekezetekről: „Mert a nyomorúság sok próbája között bőséges az ő örömük, és nagy szegénységükből a tisztaszívűség gazdagsága lett” (2Kor 8,2). Az öröm és a nagylelkűség mindig együtt jár.

Istenben való bizalmad döntő próbája az, ahogy a pénzeddel bánsz, mert az tükrözi, hogy mi az, ami igazán fontos számodra. Mint pásztor, szeretném, hogy anyagilag is sikeres legyél, hogy aztán tudj nagylelkű lenni, segíteni másoknak, és tudj jót tenni a világban.
Felsorolok öt alapelvet, ami segíthet abban, hogy még egy visszaesés idején is tudj prosperálni.


  1. Az isteni látásnak való engedelmesség Isten gondviselését vonja maga után. Amikor azt mondod, hogy „Istenem, megteszem amit mondasz, akár megvan hozzá az anyagi fedezetem, akár nincs”, akkor Isten megadja mindazt, amire szükséged van a feladat elvégzéséhez.

  2. Amikor megteszem mindazt amit Isten mond, ő megteszi azt, amit én nem tudok. Add oda Istennek amid van, még ha az nagyon kevés is, és Isten megsokszorozza, az elképzeléseden felül, mint ahogy tette az öt kenyér és két hal esetében is.

  3. Isten ad a nagylelkű embereknek. Minél inkább nagylelkű vagy, Isten annál többet ad.

  4. Amikor szükségben vagyok, vetnem kell. Amiből többre van szükséged, azt add oda. Hogy aratni lehessen, először vetni kell.

  5. A vetés és az aratás között mindig időt telik el. Az aratás nem automatikus. Idő és türelem kell hozzá.
Írta: Rick Warren, a Saddleback Church alapító és vezető pásztora és a Céltudatos Élet bestseller szerzője.

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More