2012. január 31., kedd

Disznóvágás 2012

Ezennel ország-világ számára kihirdettetik, hogy 2012. február 4-én a magyar sertésszaporulat ellenőrzött körülmények között történő karbantartására kerül sor ismét, midőn egy jól fejlett egyed alázatos szorgalommal realizálja gazdája számára a befektetett bizalmat és mozgó tőkét. Ezen jeles incidens tisztázása érdekében minden érdeklődő megjelenésére számítunk.
Na de hogy ki mit csinál, kéremszépen??!

Nem tévedés.
Ilyen még nem volt.  
2012. február 4-én disznóvágás a Paksi Pünkösdi Gyülekezetben.
Aki nem hiszi, járjon utána!

A disznótor – a magyar parasztháztartások egyik legnépszerűbb tradíciója – a háznál nevelt sertés hagyományos levágását, a hús feldolgozását és az ezt követő hagyományos vacsorát jelenti. A disznóvágás a falusi népszokások között az egyik legtöbb embert megmozgató közösségi esemény volt, melyet rendszerint télen, a karácsony előtti, illetve a januári hideg napokban tartottak.

Az ötletet éppen ebből merítettük. Szeretnénk egy emlékezetes napot együtt tölteni, s mi jobb módja volna ennek egy igazán hideg téli hétvégén? Tisztelgés ez a hagyomány előtt, az elmúlóban lévő kor közösségszemlélete előtt, a barátságok előtt – egyszersmind páratlan kapcsolatteremtő és csapatépítő lehetőség. A napnak pontosan ez lesz a célja; kérünk is mindenkit, hogy vélt vagy valós szellemi vonzatokat ne keressünk felettébb!


Szombaton reggel 7 órakor találkozunk a Kereszt utca 28-ban, ahonnan a szúrás és tisztítás helyszínére megyünk közösen. A bontás és a feldolgozás már ismét a Kereszt utcában fog történni. Délután itt kerül sor majd a vacsorára is. Az esetleg megmaradó húsnak pedig vélhetően hamar lába fog kélni.

Habár az érdemi munkában csak véges számú ember tud részt venni, mi azért tényleg mindenkit szívesen látunk. Ha máskor nem, a vacsora elpusztításakor biztosan jut (t)ennivaló!

UPDATE
Mivel szombat estig nem sikerült elpusztítani a becsületünk számára minimálisan vállalható mennyiségű töltött káposztát, vasárnap mindenkit szeretetvendégségbe várunk délelőtti Istentiszteletünkre! Az Istentisztelet fél tízkor kezdődik, a közös étkezésre annak befejeztével kerül sor.

UPDATE2
A disznóvágáson számos fénykép készült. Ezekből egy nagyobb válogatás megtekinthető a galériában.


6 hozzászólás:

Az a pici malacka!!! még jó hogy nem őt vágjuk mert akkor szembeszállnék a gyülekezet véneivel is a védelme érdekében :P

Malackának nem fog bántódása esni.
Ugyanezt nem merném állítani két mázsával nehezebb rokonáról. o.O

megegyeztünk :) Nem tudtam hogy a malacokat mazsolában mérik :D szöszmötölős meló lehet..

Kedvesen mosolyogva felhívnám a figyelmed, hogy két mázsa = 0,2 tonna = 200 kilogramm.
200 kg az 200.000 g, ami pedig több, mint 1300 zacskó mazsola. Mennyi mazsola lehet egy 150 grammos zacskóban? Tényleg szöszmötölős lehet...

uuuupsz! már ovis korom óta tudok olvasni, de ma valahogy a mázsa helyett mazsolát olvastam. el se tudom képzelni, hogyan valósult ez meg. De még mindig tetszik a kihívás, hogy vajon képesek vagyunk-e lemérni egy állatot mazsola mértékegységben?! Vagyis lehetséges-e egy helyen felhalmozni egy malacot és súlyban megfelelő mennyiségű mazsolát. Aztán azzal majd kezdünk valamit. de nagyon tetszett, hogy azonnal számolásba kezdtél :D:D

Köszönet a szervezőknek a nagyszerű alkalomért. Igazán jól éreztem magam. Jó volt látni a sok beszélgető embert, vidám arcokat, no és persze az elégedett tekinteteket a finom vacsi után.
Jah, és a füstölt kolbászról se feledkezzünk meg: egyszerűen szuper lett.
Jövőre megismételhetnénk!

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More