2013. május 24., péntek

Mindenkor örüljetek

Semmi felől ne aggódjatok, inkább imádkozzatok mindenért. Mondjátok el Istennek mire van szükségetek, és köszönjétek meg mindazt, amit eddig tett. Fil 4:6
Az életben alapvető szükségletünk az öröm. Öröm nélkül az élet nyomasztó, és nehéz. Tanulmányok kimutatták, hogy minél több örömünk van, annál produktívabbak vagyunk. A "US News and World Report" egyik cikkében olvastam, hogy cégek "öröm tanácsadókat" alkalmaznak, akik segítenek az örömöt megerősíteni az emberek életében, hogy az alkalmazottak eredményesebbekké váljanak. Ha van öröm az életedben, akkor több az energiád, nagyobb a kreativitásod, és hatékonyabb vagy. A Filippibeliekhez írt rövid levélben (csak négy fejezetből áll) Pál az "öröm" szót 16-szor használja. Ami meglepő, hogy ezt a levelet Pál nem a Karibi-szigeteken töltött vakációján írja. Rómában, egy börtönben ült, és várta a kivégzését. Életének legsötétebb napjaiban írta a Biblia legpozitívabb könyvét. Pál hat örömépítő elemet mutat be a levélben, ami segít eloszlatni a csüggedést, és kiemel a depresszióból. Most az első hármat fogjuk megnézni.

Ne keseregj a múlton
Pál azt mondja, hogy ha szeretnéd élvezni az életet, vannak dolgok, amiktől meg kell szabadulnod, mert csak kifárasztanak és leterhelnek. A Biblia azt mondja, hogy feledjük el a múlton való bánkódást, mert Isten is ezt teszi – Ő megbocsátja azokat a hibákat, amiket megvallasz. Az öröm kiindulópontja a múlt elengedése. Fil. 3:13 mondja: Egy dolgot teszek; ami hátam mögött van, elfelejtem, és ami tőlem telik, megteszem, hogy elérjem azt, ami előttem áll. (GN)

Ne aggódj a jövő miatt
Ha élvezni akarod a jelent, nem szabad aggódnod a jövő miatt. Az aggódás kétségtelenül a legnagyobb örömölő. Nem örülhetsz és aggódhatsz egyszerre. Pál ellenszere a következő: Semmi felől ne aggódjatok, inkább imádkozzatok mindenért. Mondjátok el Istennek mire van szükségetek, és köszönjétek meg mindazt, amit eddig tett. (Fil 4:6 NLT) Vagy aggódsz, vagy imádkozol.

Illeszkedj bele Isten tervébe 
Ha csak sodródsz, ha nem tudod, honnan jössz, hová mész, és miért vagy itt, akkor természetesen nem fogsz tudni örülni. Mindnyájunknak szüksége van egy önmagunknál nagyobb célra, amiért élhetünk. Ez ad örömöt. Abban nem találsz örömöt, ha önmagadért élsz. Amikor Pál szó szerint mindent elvesztett, volt egy valami, amit nem tudtak elvenni tőle: az életcélját. A Fil. 1:21-ben ezt mondja: "Mert nékem az élet Krisztus, a meghalás nyereség." (NIV) Ha szeretnél egy örömteli életet, összhangba kell kerülnöd Isten életedre vonatkozó tervével. Ha elkezdesz azért a célért élni, amiért teremtettél, életed értelmessé válik, és sokkal könnyebben fogsz örömöt találni.

Írta: Rick Warren


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More