2013. május 29., szerda

Az öröm választható

"Meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." (Fil. 1:6)
A csupán négy fejezetből álló Filippibeliekhez írt levélben Pál 16-szor használja az "öröm" szót. Elég meglepő, hogy Pál mint rab egy római börtönben, aki a kivégzésére vár, képes volt megírni a Biblia legpozitívabb könyvét életének egyik legsötétebb időszakában. Neked is lehet ilyen örömöd. Pál hat öröm-építő elemet mutat be, ami segít boldog életet élni, a körülményeinktől függetlenül. Most az utolsó hármat fogjuk megnézni.

Összpontosíts a jó dolgokra!
Az életben egyszer fenn, egyszer lenn vagyunk, de eldöntheted, hogy mire fókuszálsz: a jóra, vagy a rosszra? Pál a Fil 4:8-ban ezt mondja, Arra irányítsátok gondolataitokat ami igaz, tiszteletreméltó, helyes, tiszta, szeretetreméltó, és csodálni való. Azokon gondolkodjatok, ami kiváló és dicséretre méltó. (NLT) Hol találsz ilyen dogokat? A rádióban? Nem valószínű! A TV-ben? Nem. Az újságban vagy a magazinokban? Nem. De valahol megvannak ezek: Isten Igéjében. Minél inkább megtöltöd gondolataidat ezzel a könyvvel, annál pozitívabb, és örömtelibb leszel. Isten szava igaz, helyes, csodálatra méltó. Értéket képvisel. Minden nap szánj rá időt, hogy olvasd Isten szavát.

Használd az életedet arra, hogy másokon segítesz!
Pál tele volt örömmel, mert önzetlen volt. Másokba fektette az életét. Ha állandó örömöt akarsz, itt a titok: Add oda életed. Ne saját kis problémáidra, fájdalmaidra fókuszálj, hanem arra, hogyan segíthetsz másokon. Minél inkább feladod az életedet, mondta Jézus, annál inkább megtalálod. Minél önzetlenebb leszel, annál boldogabbá válsz. "Szeretlek titeket, és vágyódom utánatok kedves barátaim, mert örömöm vagytok, és munkám koronája." (Fil 4:1/b) Pál öröme azoknak az embereknek a szolgálatából fakadt, akikbe beinvesztálta az életét – akiket Krisztushoz vezetett és tanítványozott.

Tanuld meg a megelégedettséget!
Az öröm választható – ez a lényeg. Annyira vagy örömteljes, amennyire ezt választod. Beleestünk a "majd ha" gondolkozás csapdájába. ("Majd ha ez vagy az megtörténik, akkor boldog leszek.") Annyira vagy örömteli, amennyire ezt választod, mert az öröm választás kérdése. A Fil 4:11 mondja: Megtanultam, hogy megelégedett legyek, bármilyenek is a körülmények. (NIV) Mindig örülhetsz – bármi is történik – mert Isten mindent az irányítása alatt tart.

Lehet hogy azt gondolod, hogy az öröm a természetüknél fogva harsány és vidám személyek jellemvonása, és te "egyszerűen nem az típus vagy". Nincs igazad. Meghatározhatod sorsodat. Változtasd meg az értékrendedet. Gondold át, miért akarsz élni életed hátralevő részében, és most azonnal változtass életcélodon. Ha alárendeled magad Isten céljainak, ha megismered Isten Fiát, és arra használod életedet, hogy másoknak segítesz, akkor több örömben lesz részed, mint gondolnád.

Írta: Rick Warren


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More