2013. június 4., kedd

Baráti Róbert Pakson

Július 2-án Baráti Róbert, a bajai Pünkösdi Gyülekezet lelkipásztora, és családja volt gyülekezetünk vendége. A vendégszolgálat a testvéri közösség és egymás kölcsönös megáldása jegyében zajlott.

Bemutatás
Baráti Róbert feleségével és két lányával érkezett hozzánk 2013 júniusának első vasárnapján. Robi Baján nőtt fel, Bácsalmáson él. Lelkipásztorként a bajai gyülekezet vezetése mellett egészen különleges szolgálatokat végez, amikről (izgalmas történetekkel színesítve) be is számolt "Hogyan lehetsz úttörő" című szolgálatában. Beszélgetések.hu címmel üzemeltetett honlapjának célja – mint a neve is sejteti – a beszélgetés, mely hétköznapi kommunikációnk egyik legnagyobb kincse. "S ez a kincs nagy veszélyben van: fennakadva a közösségi hálókon, másod-, harmadállásokban taposva, hitelekkel harcolva, saját belső konfliktusainkban őrlődve, a személyes kapcsolatok észrevétlenül elsorvadnak. Először csak kihagyjuk a kínálkozó lehetőséget, de egy idő után az vesszük észre, hogy már nincs is kivel megosztani magunkat, gondolatainkat, érzéseinket. Ezzel együtt a belső kiüresedésünkre, lelki éhségünk csillapítására mi is válaszokat keresünk, s kérdéseinkkel magunkra maradunk. Társas magányban élünk színes, pörgős világunkban." – írja Róbert honlapján.

Robi meggyőződése, hogy a beszélgetés az egyik leghatékonyabb s egyben legtermészetesebb módja a megismerésnek, az ismeret és élmény átadásának. Ezért lelkészi szolgálatát kicsit újraértelmezve szeretné a beszélgetés legkülönbözőbb – néha meghökkentő – formáival a segítség lehetőségét nyújtani. Ezt a segítséget pedig nem átallja mindenhol kínálni, ahol szükség és igény van rá.

KOCSMA+LELKÉSZ=???
Milyen eredmény jönne ki, ha ezt az egyenletet kellene megoldani? – teszi fel a kérdést Robi. Amikor ő végezte el ezt a műveletet, a következő lett az eredmény: LEHETŐSÉG. "Lehetőség, hogy életünk fontos területeiről, problémáinkról, kihívásainkról – akár egy vendéglátó helyen – beszélgessünk. Saját tapasztalatom, hogy ha alkalom nyílik rá, akkor itt is szívesen beszélgetnek az emberek – akár egy lelkésszel is! Ebből alakult ki bennem egy, a maga nemében egyedülálló, és formabontó kezdeményezés: a kocsmalelkészség. Egy olyan lelkész, akinek a törzshelye a parókiája." (Bővebben Robi honlapján.)

Életük külső megfigyelőiként azt gondoljuk, ha valaki, akkor ők biztosan ismerik a szükség, az igény és a segítség fogalmakat. Robi felesége súlyos vesebetegségben szenved, ami miatt sűrű rendszerességgel jár dialízisre. Az elmúlt időszak különösen nehéz volt számukra, ugyanis Erikának igen komoly szívműtétre volt szüksége, amit egy súlyos komplikáció tetézett. Döbbenetes erő szükséges ahhoz, hogy az ember megtanuljon elengedni egy életet, elbúcsúzni, és mégis küzdeni a létért, nem feladni a reményt és a hitet, és folytatni a harcot, elfogadva Isten emberi aggyal megérthetetlen akaratát. Ez nem egyszerűen nem mindennapi; ez természetfeletti, mennyei erő, ami az emberben megnyilvánul. Csodálatra méltó isteni munka. (Erika története saját szavaival is meghallgatható.)

Nagyon hálásak vagyunk Istennek azért, amit Robi családjában és az ő szolgálatán keresztül tesz. Kívánjuk is, hogy minden helyzetben találjanak gondoskodó kegyelemre, és legyen különleges áldás és védelem az életükön és szolgálatukon.


1 hozzászólás:

Hm kocsma Lelkésze: tetszik ugyanis az emberek egy két feles után egészen őszintébben beszélnek". Oké csak vicc volt. Kedves Róbert Oszkár vagyok és persze hívő) érdekelne milyen egy kocsma Lelkész ahol bagószag pia szag között él az Úr; persze az Úr ott is ott van minden bizonnyal".Még ilyenről nem halottam Tetszik és sok sikert hozzá .

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More