2013. november 13., szerda

Mark Hall: Filippi-levél #11

Végéhez érkezik a Filippi-levélből készített tanulmánysorozatunk – a mai a sorban a tizenegyedik, egyben utolsó epizód. A sorozat egésze (eddig) a Filippiben lakó hívőknek írt levél első fejezetét és a második fejezet első sorait érinti. Amennyiben a tanulmány készítője folytatja a sorozatot, természetesen mi is visszajövünk a folytatással. Addig is köszönjük, hogy velünk tartottatok!

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!Most a sorozat (utolsó) tizenegyedik része következik, mely a Fil. 2:1-4 alapján készült.
"Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok: ugyanaz a szeretet legyen bennetek, egyet akarva ugyanarra törekedjetek. Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is."

Sziasztok, Mark Hall vagyok Kanadából, az Edmonton-i reptéren vagyunk, hajnali 5 óra van. Yak. Itt van Josh [Josh Mix, a Casting Crowns tagja], szia Josh (hey), Brian [Brian Scoggin] és Mel [Melodee DeVevo] is itt vannak (hi), ott van Chris [Chris Huffman] távolabb. Huh, mégiscsak bekerültél a képbe. (Ez jó volt!)

Azt gondoltuk, miért ne vessük bele magunkat a Filippi-levélbe itt és most. A második fejezetet kezdjük, haladunk! Egész jól megy ez, nem? [kuh-kuh] Ötödével végeztünk? Negyedével? Harmadával? Ööö... Első vers. Olvassatok velem! Tudjátok, ez nem amolyan belehallgatós videó volna, hanem komolyabban szeretnénk foglalkozni, jegyzetelni, Josh köhögését hallgatni Igeolvasás közben. Örülök, hogy ezúttal a szád elé tetted a kezed. Tehát itt vagyunk, az első vers jön.

"Ha tehát van vigasztalás Krisztusban, ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés, ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület, akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy ugyanazt akarjátok." [Fil 2:1-2a] Az egységhez térünk vissza, a barátsághoz, mélységhez, ami a Jézus-féle három dimenziós kapcsolatból fakad, ugye? "Semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál; és senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is." [Fil 2:3-4] Jó dolgok ezek. Szeretem ezeket a verseket, mert emlékeztetnek rá, hogy ne azt tegyem, ami belőlem fakad természetesen, magától. Másokat fontosabbnak tartani magamnál. Ismerős? Fellelkesedhetek és megpróbálhatom, de általában hamar visszacsúszok az önközpontúságba. Ez nehéz. Kell, hogy kérjük Istent, hogy segítsen másokat előbbre helyezni.

Azt vettem észre, hogy ha időt töltök Jézussal, az Igével, ahogyan az helyes, és belegyökerezek, jobban megismerem Őt, annyira megtelek vele, hogy amikor másokra gondolok... (Hi! Szép reggelt! ... Megvagyunk, köszönjük! Ismerkedünk itt a reptéren.) Tehát annyira telve vagyok Jézus közösségével, hogy már nincs is olyan nagy szükségem az emberekre. Beszéltünk már erről korábban. Ha igazán követed Jézust, ahogyan az helyes, akkor a barátaidnak már nem kell tökéletesnek lenniük számodra ahhoz, hogy a barátaid legyenek, hiszen már tele vagy. Ha Jézus elég, akkor tele vagy. És ha tele vagy, akkor bárkinek a barátja lehetsz. Követhető? Gondold ezt át! Ha Jézus elég nekem, akkor tele vagyok. Elégedett vagyok. És bárkinek a barátja lehetek, ha tele vagyok. Ha üres vagyok, akkor mindig többre van szükségem az emberektől. De úgy tűnik, nem tudják ezt nyújtani nekem.

Régebben azt csináltam, hogy vettem ezt a két verset, melyik is ez, nézd a 3. és 4. verset, ezeket útmutatónak vettem. Tényleg ezt csináltam, ezt gyakoroltam, ahogyan Jézustól láttam: "Semmit ne tegyek önzésből, se hiú dicsőségvágyból, hanem alázattal különbnek tartsak mást magamnál; és ne a magam hasznát nézzem, hanem a másokét is." OK. Huh. Akkor hajrá. És ez nem is rossz. Ez egy jó cél, jó dolog célokat tűzni, például, hogy ma odafigyelek az emberekre, ma nem fogok félbeszakítani senkit, ma nem én leszek a legfontosabb, ma nem én fogom kiválasztani, hogy mit nézünk a moziban, nem én választom ki, hol eszünk, a mai nap másokról fog szólni, nem rólam. Ez jó, mert arra emlékeztet, mennyire önzőek, önközpontúak tudunk lenni. De ugyanakkor meg kell értenem, hogy nem vagyok jó ebben, és nem fog maradéktalanul sikerülni.

Vedd az első négy verset még egyszer, állítsd meg a videót és olvasd el újra, mert szeretnék valamit mutatni benne. Állítsd meg a videót, olvasd el ezt a négy verset, és aztán folytasd a videót!

Megállítottad?? Dehogyis! Vétkes! Oké, első vers (Ne nevess! Ez komoly!) Tehát, ha megnézed ezt a négy verset, azt látod, hogy ez egy ha-akkor jellegű állítás. Ha azt teszed, akkor ezt fog történni. Látod? A Lélek gyümölcse jó kifejezés: az egy gyümölcs. Ez azt jelenti, hogy ez nem valami olyasmi, amit te teszel, vagy ami belőled származik. A Lélek gyümölcse nem a jóságod gyümölcse, sem az elkötelezettséged gyümölcse, hanem a Szent Szellem gyümölcse. És ha fogod az első és második verset, és olvasod (tényleg követned kell a Bibliádban, máshogy nem fogod látni), összeolvasod őket a harmadik és negyedik verssel, figyeld meg, mi történik! Első vers: "Ha tehát van vigasztalás Krisztusban," harmadik vers: "semmit ne tegyetek önzésből, se hiú dicsőségvágyból." Első vers: "Ha van szeretetből fakadó figyelmeztetés," harmadik vers: "alázattal különbnek tartsátok egymást magatoknál." Első vers: "Ha van közösség a Lélekben, ha van irgalom és könyörület," negyedik vers: "senki se a maga hasznát nézze, hanem mindenki a másokét is."

Itt Pál nem utasítást ad, hanem egyszerűen tényt közöl: ha elveszed Jézustól, amit ad neked, ha vele élsz, akkor a barátaidra csak azért lesz szükséged, hogy építhesd őket. A barátok nem arra valók, hogy teljessé tegyenek. Nem tudnak, nem alkalmasak rá. Jézus tesz téged teljessé, te pedig építed a barátaidat. Gondolkozz ezen!

Amikor folytatni fogjuk, ugyanezekkel a versekkel fogjuk folytatni, és kapcsolatokról fogunk még tovább beszélni, és az alázat legnagyobb példáját fogjuk megnézni. Szeretném, ha tovább olvasnátok, egészen a 11. versig. Olvassátok ezeket a verseket újra, hadd jusson jó mélyre és kérjétek Istent: "Ahelyett, hogy ma is azért küzdenék, hogy jófej legyek a kedvedért, inkább segíts nekem! Szeretnék megtelni belőled, az Igével, imával, közösséggel, bizonysággal, hogy amikor másokhoz fordulok, úgy lássam őket, mint te, szeressem őket, mint te, úgy viselkedjem velük, mint te." Isten áldjon titeket, sziasztok!A sorozatnak nem ez a befejező része, a tanulmány készítője azonban nem jelentette meg a további részeket (ha egyáltalán elkészültek). Amennyiben folytatja a sorozatot, természetesen visszajövünk a folytatással mi is!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More