2015. március 31., kedd

A szenvedések idején…

Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát hagyott rátok, hogy az ő nyomdokait kövessétek (1Pt 2:21)
Mindenki, aki ezt olvassa, élete egy pontján át fog élni tragédiát. Fog érni veszteség – akár nagy veszteség is. Egyikőnk sem úszhatja meg az életet tragédia nélkül. Jézus Krisztus legalábbis, Isten Fia, nem úszta meg.

És Jézus nem csak az életében mutatott példát. Halálában is példát mutatott arra, hogyan kezeljük a fájdalmat. Példát adott arra, mit tegyél életed legsötétebb napjaiban. A Biblia az 1Pt 2:21-ben ezt mondja: "Hiszen erre hívattatok el, mivel Krisztus is szenvedett értetek, és példát hagyott rátok, hogy az ő nyomdokait kövessétek."

Két évvel ezelőtt – 2013-ban, öt nappal húsvét előtt – legfiatalabb fiam eldobta életét. Az volt életem legrosszabb napja. Azóta sokszor kérdezték tőlem, hogyan éltem túl az elmúlt két évet. Jézus példáját figyeltem. A válasz: a Húsvét.

Mit tett Jézus földi élete legfájdalmasabb napjaiban?
  1. A barátaihoz fordult. Azon az estén, amikor Jézus tudta, hogy le fogják tartóztatni, megkínozzák és kivégzik, az utolsó dolog, amit tett a földön, az volt, hogy összejött a legközelebbi barátaival. Jézus nem várt tőlük szónoklatot, vagy jó tanácsokat. A jelenlétüket kérte. Mi sokszor pont az ellenkezőjét tesszük a szenvedések idején. Elvonulunk, bezárkózunk. Ez ostobaság! Isten nem akarja, hogy egyedül küzdjünk meg a fájdalmainkkal. Ezért fontos, hogy bekapcsolódj egy a helyi hívő közösség kiscsoportjába.
  2. Istenhez fordult imádságban. A bajok idején szükséged van barátokra, de még inkább szükséged van Istenre. Isten melléd áll, amikor senki más nem áll melléd. Jézus is ezt tette a Gecsemáné kertben. Nagyszerű példát mutatott arra, hogyan imádkozzunk a szenvedések idején. Ismerd el Isten hatalmát! (Imádkozz valahogy így: "Uram, te bármit megtehetsz"!) Aztán fejezd ki vágyadat! ("Nem akarom átélni ezt a fájdalmat.") Azután vesd alá magad az ő akaratának! ("Ne azt tedd, amit én akarok; tedd azt, amit te akarsz.")

Isten nem úgy alkotott meg, hogy egyedül menj át a szenvedéseken. Amikor nehéz napok jönnek – és jönni fognak –, nyújtsd ki kezedet a barátaid felé, és nyújts ki kezed az Isten felé.

Nem fogod megbánni!

Írta: Rick Warren


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More