2015. március 3., kedd

Szabadulj meg mindattól, ami elvonja figyelmedet Istenről

Akiknél a tövises gyom közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést. (Lk 8:14 NIV)
Isten akar szólni hozzád. De ahhoz, hogy meghalld a hangját, meg kell szabadulnod a figyelemelterelő tényezőktől.

Nem fogod meghallani Istent, ha az elméd tele van aggodalmakkal, tervekkel, és tevékenységekkel. Nem tudod meghallani Istent, ha az elméd tele van a TV-vel, internettel, mobiloddal. Sokan olyan nagy zajban élünk, hogy nem halljuk Isten hangját.

Ez a tövises-gyomos talaj. Lukács 8:7-ben Jézus ezt mondja: "Némelyik a gyomok közé esett, és amikor vele együtt felnőttek a gyomok is, megfojtották." Látjuk, hogy a mag kihajtott, és elkezdett növekedni. De egy idő után a gyomok megfojtották, és nem hozott gyümölcsöt.

A 14. versben Jézus elmagyarázza a példázat jelentését. "Akiknél a tövises gyomok közé esett, azok hallották az igét, de mikor elmennek, az élet gondjai, gazdagsága és élvezetei megfojtják azt, és nem érlelnek termést."

Az egyik legnagyobb akadályozó tényező, mely visszatart minket attól, hogy meghalljuk Isten hangját, a túl sok elfoglaltság. Sokan összetévesztik az aktivitást a hatékonysággal. A kettő nem ugyanaz. Lehet, hogy állandóan mozgásban vagy, de csak körbe-körbe jársz. Állandóan pörögsz, de igazából nem haladsz előre, és nincs semmi gyümölcs az életedben.

Van három olyan gyom, mely könnyen kiszoríthatja Istent az életedből.

Az első az aggodalmaskodás. Az "aggodalom" szó jelentése: "különböző irányokba húzni". Istenről el is feledkezel, mert tele vagy aggodalmaskodással, és a határaidat feszegeted.

A második a gazdagság. Annyira leköthet a pénzkereset, hogy megfeledkezel Istenről. Egész nap dolgozol, kimerülten hazaérsz, másnap reggel felkelsz, és kezded újra. Annyira lefoglalnak a megélhetési gondok, hogy nem ápolod Istennel a kapcsolatod.

A harmadik az élvezetek. Mi rossz van az élvezetekben, szórakozásban? Semmi. Ha csak nem annyira lefoglal, hogy megfeledkezel Istenről.

Sokféle gyom van. Gyommá válhat bármi, ami az első helyet foglalja el életedben Isten helyett. Gyom mindaz, ami kiszorítja Istent a naptáradból.

Mennyi munkát igényel a gyomtermesztés? Semmit. A gyom a hanyagság jele. Valahányszor elhanyagolod az Istennel töltött időt, a házi csoportod, vajon mi történik? Megjelennek a gyomok az életedben. Lehet, hogy nem e három gyom valamelyike, de valamilyen gyom megjelenik. Felnőnek, és megfojtják a szellemi életedet.

Isten próbál veled kapcsolatba lépni. Vajon "foglalt" jelzést kap? Proaktívnak kell lenned és ki kell gyomlálnod a gyomokat az életedből, hogy tudjon Isten szólni hozzád, és az teremjen életedben gyümölcsöt.

Írta: Rick Warren


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More