2015. április 2., csütörtök

Újra indul Az én Paksom fotópályázat

A 2013-as fotópályázatunk után rengetegen érdeklődtek, hogy tervezzük-e folytatni a szervezést, sorozatot csinálni belőle. Most választ adunk rá: igen, terveztünk, és meg is valósítjuk. Indul a 2015-ös forduló, "Fénybe öltözve" alcímmel.

Amikor két évvel ezelőtt eszünkbe jutott a fotópályázat ötlete, az volt a szándékunk, hogy valamilyen kulturális értékteremtő tevékenységgel részt vegyünk a város életében. Szerettünk volna még inkább a város részévé válni, tenni érte valamit, kifejezni az elkötelezettségünket. A pályázat sikere nem volt váratlan, mégis örömteli meglepetés volt, hogy még a rendelkezésre álló szűk nevezési idő alatt is sikerült megtalálnia a célközönségét. Olyannyira, hogy a reméltnél sokkal magasabb színvonalú rendezvénnyé vált; elsősorban nem miattunk, akik szerveztük, hanem a résztvevők miatt: a nevezett képek között sok-sok kivételesen ragyogó kép volt. Véleményünk szerint a zsűri pompás munkát végzett, a pályázat díjazott alkotásai minden várakozásunkat felülmúlták.

Amikor láttuk, mennyire jó képek érkeztek be, tudtuk, hogy nem süllyeszthetjük őket valamelyik komódfiók mélyére – egy biztonsági adattároló archív mentései közé. A pályamunkák legjobbjaiból elkészítettük Az én Paksom 2014-es naptárat, melyet aztán karácsonyi jótékonysági kampányunk finanszírozására használtunk fel: a bevétel minden forintját megdupláztuk és az önkormányzaton keresztül rászoruló családoknak ajánlottuk fel.

A 2014-es év eltelt, és a naptár eltűnt a falról. Eljött az ideje a pótlásának.

Örömmel adjuk hírül, hogy 2013-hoz hasonlóan idén is megszervezzük Az én Paksom fotópályázatot. A feltételek változatlanok: a pályázatban bárki részt vehet három saját készítésű paksi fényképpel. A fődíj 100.000,- Ft, a 200.000,- Ft összdíjazásból fennmaradó részt pedig a második és a harmadik díjazott között osztjuk szét, független szakmai zsűri döntése alapján. Ezen felül idén nem csak szervezőként mi magunk, de támogatóink is adhatnak különdíjat. A nevezési időszak július 28-ig tart, eddig lehet beküldeni a fényképeket a Fotópályázat hivatalos honlapján. Az eredményhirdető és a díjátadó gála augusztus 23-án lesz a Csengey Dénes Kulturális Központban.

A pályázat alcíme idén "Fénybe öltözve", a feldolgozandó téma pedig a fény és a megvilágítás jelentésmódosító, kiemelő, gyönyörködtető hatása Paks épített és/vagy természetes környezeti örökségében. Ennek apropója, hogy a 2015-ös évet az UNESCO a fény nemzetközi évének nevezte ki. A pályázattal az a szándékunk, hogy felkeltsük a város lakóiban az alkotó kreativitást, kifejezésre juttassuk az itt élők szeretetét otthonuk felé, megmozgassuk fantáziájukat, megismertessük és megszerettessük velük a fényképezés örömét, a felfedezés kalandját. Nagyon élveznénk, ha a téma feldolgozása hozzásegítené a pályázókat a fény jelentőségének felismeréséhez; gondoljunk itt akár a természetes fényre, akár a mesterséges fényekre, akár a fény átvitt értelmére, hétköznapi, sőt, vallási vonatkozásban is.

Azt reméljük, hogy a téma és a kiírás kellően széles ahhoz, hogy sok fényképezőgépet használó figyelmét és érdeklődését felkeltse, ugyanakkor elég inspiráló ahhoz, hogy kedvet és ihletet adjon gyönyörű és értékes képek komponálásához. Kíváncsian várjuk, hogy lesz-e érdeklődés a pályázat iránt, és ismét lesz-e részünk a két évvel ezelőttihez hasonló, vagy akár azt túl is szárnyaló felvételekben. Persze nagyon reméljük, hogy így lesz, sőt, máris tervezzük a 2016-os falinaptárat, amiben megmutathatjuk a nevezők ügyességét, tehetségét, a belőle származó bevételt pedig ismét szeretnénk felajánlani jótékony célra.

Nagyon elégedetté tenne minket, ha kezdeményezésünk hozzájárulhatna a város egyébként is sokoldalú és színes kulturális életéhez. Ha ehhez sikerül vállalkozó kedvű fotósokat (és ebben értéket látó partnereket) találnunk, Az én Paksom fotópályázat egy rangos sorozattá nőheti ki magát.


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More