2017. február 6., hétfő

Kinek hiszel?

A minap az egyik reggeli beszélgetős műsora ment otthon a reggeli rutin közben. A társalgás párkapcsolatokról, magányról, genderproblémákról és kapcsolódó témákról folyt, 2-3 "laikus" hölgy és egy pszichológus terapeuta között.

Egy darabig érdeklődve hallgattam, hiszen jó gondolatindítónak tűnt. Az idő múlásával azonban egyre szomorúbb lettem amiatt, amit hallottam. A sok gondolat, érv, ellenérv és vélemény között voltak értékes és hasznos tanácsok, így nem gondolom haszontalannak, amit hallottam. De azt a kevés értéket, amit méltónak találtam arra, hogy formálja a gondolkodásomat, annyi hasztalan, téves, Isten értékrendjébe ütköző, ignoráns, arrogáns, szexista vagy egyszerűen csak bántóan bugyuta beszéd vette körül, hogy nehezemre esett távol tartanom magam tőle. Fájt a lelkemnek. Hát nincsen világosság a Földön?

Aztán azokra az emberekre gondoltam, akik ezt hallgatják reggelente. Valamiért csak attól, hogy a TV vagy a rádió közvetíti, egyszerű emberek véleménye is "szakvéleményként" hat és ösztönösen bízunk benne. Bizalom épül, hit alakul ki, és önkéntelenül beengedjük a gondolatainkba, alakítjuk velük a véleményünket, amik aztán meghatározzák az értékrendünket, a viselkedésünket, életmódunkat.

Annyian élnek félelemben ebben a világban! Nem is csoda, hiszen sötétben tapogatózunk. Jó szándékú tanács is vezethet félre, ha nem jó forrásból merít.

"Bölccsé teszlek, és megtanítalak, melyik úton kell járnod. Tanácsot adok, rajtad lesz a szemem. Ne legyetek olyanok, mint a ló vagy az öszvér, amelynek kantárral és zablával kell fékezni a szilajságát, máskülönben nem közelít hozzád." Zsolt. 32:8-9

Az oktalan állat olyan, hogy arra megy, amerre lát. Vajon honnan lehet olyan szilárd és magabiztos értékrendem, ami segít a sok szenny között megtalálni a valódi kincseket? Vagy még inkább, mi tesz képessé arra, hogy felismerjek a hatalmas információtömegből mindent. ami értéktelen, és kiszórjam anélkül, hogy hatással lenne rám? Honnan tudom, hogy mire érdemes odafigyelni és mire nem?

"Az Úr törvénye tökéletes, felüdíti a lelket. Az Úr intő szava határozott, bölccsé teszi az együgyűt. Az Úr rendelkezései helyesek, megörvendeztetik a szívet. Az Úr parancsolata világos, ragyogóvá teszi a szemet." Zsolt. 18:8-9

Mennyire jó hír ez egy olyan világban, ami tele van álhírekkel, ijesztésekkel, értelmetlen idő- és gondolatkitöltő szennyel, aminek csak az a célja, hogy eltompuljon a gondolkodásunk az Isten igazságával szemben.

Nem kell elhinni minden hazugságot. Nem kell bevenni minden csúsztatást. Nem kell beállni a káromlók, vádaskodók sorába, ahol a félelem és a rossz várása természetes. Lehet örömmel és szabadon, felemelt fejjel élni.

"De te maradj meg abban, amit tanultál, és amiről megbizonyosodtál, tudván, kitől tanultad, mivel gyermekségedtől ismered a szent írásokat, amelyek bölccsé tehetnek téged az üdvösségre a Krisztus Jézusba vetett hit által." 2Tim. 3:14-15


2 hozzászólás:

Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.

Thanks for sharing, nice post! Post really provice useful information!

Giaonhan247.vn chuyên dịch vụ gửi hàng đi nhật, gửi hàng đi canada hay dịch vụ vận chuyển hàng đi campuchia và vận chuyển gửi hàng đi úc và gửi vận chuyển hàng đi lào cùng với bảng giá cước gửi hàng đi mỹ và giải đáp gửi hàng đi Mỹ bao nhiêu 1kg hiện nay.

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More