2013. október 1., kedd

Mark Hall: Filippi-levél #2

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést teszünk közzé, miközben együtt olvassuk a levelet.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!



Most a sorozat második része következik, mely a Fil. 1:3-8 alapján készült.
"Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok, és mindenkor minden könyörgésemben örömmel imádkozom mindnyájatokért, mert közösséget vállaltatok az evangéliummal az első naptól fogva mind a mai napig. Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára. Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket, mivel fogságomban is, az evangélium védelme és megerősítése közben is mindnyájan együtt részesültök velem a kegyelemben. Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével;"





Sziasztok! Filippi-levelezünk, az első résznél járunk és most kezdjük a harmadik verset, jó? Legyetek szívesek, vegyétek elő a Bibliát, nyissátok ki és olvassuk együtt, rendben? Ne most takarítsd a szobád, vagy bármi is legyen, amit tennél közben! (Honnan tudta??!) Gyere velem szóról szóra, merüljünk bele együtt, keressük Istent! Én is olvasom, és kiemelek pár dolgot, de Isten sokkal többet fog neked megmutatni annál, amit én most el tudok mondani. Oké? Akkor gyerünk!

A harmadik versben Pál a börtönből szólítja meg a barátait, akiket szeret, akikkel összetartozik, nem csak úgy, hogy "hát ja, mindketten szeretjük a focit" vagy "mindketten szoktunk teniszezni", ez itt Jézus-barátság. "Harmadik vers. Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok, és mindenkor minden könyörgésemben örömmel imádkozom mindnyájatokért." [Fil 1:3-4] Megvagytok? Na szóval, Pál szereti ezeket, de persze a mondat még ezzel nincsen befejezve. Ezek ilyen jó hosszú, összetett mondatok; el kell őket olvasni elejétől végéig egyben, aztán kezdeni elölről, apránként, hogy megértsd, miről is van szó igazán.

Tehát, "Hálát adok az én Istenemnek, valahányszor megemlékezem rólatok," – tehát folyton imádkozik értük – "és mindenkor minden könyörgésemben örömmel imádkozom mindnyájatokért, mert" szeretjük a focit. Nem. Mert nekem is ugyanabban a nyugdíjpénztárban van a pénzem. Hahaha, ez jó volt! :D Ahm... Nem, nem ezért. "Mert közösséget vállaltatok az evangéliummal az első naptól fogva mind a mai napig." [Fil 1:3-5] Ez nem felszínes barátság, hanem mélyebb. Nem közös érdeklődési körről szól. Ez Jézus-barátság. Tudod, mi is hármas lények vagyunk, mint Jézus, Atya-Fiú-Szentlélek. Fizikai, mentális (lelki) és szellemi lények vagyunk. Tehát lehetnek ilyen földi, vízszintes kapcsolataink, de ember, hallod, a szellemi kapcsolat egy új dimenzió! Ezért vágyunk többre, ezért jelent többet az ilyen barátság. Ezek a barátok ténylegesen imádkoznak érted, nem csak az arcodba tolnak valami önigazolt "én ezt tenném" tanácsot. Ezek azt mondják, "Megkeresem Jézus ezzel, közbenjárok érted ezzel kapcsolatban." Ugye?

Pál azt mondja, "az első naptól fogva mind a mai napig." Nehéz időkben és könnyű időkben. "Még a börtönben sem fordultatok el tőlem." Na, ilyen barátságra van szükségünk nekünk is. "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára. Így kell gondolkoznom mindnyájatokról, mert szívemben hordozlak titeket, mivel fogságomban is, az evangélium védelme és megerősítése közben is mindnyájan együtt részesültök velem a kegyelemben." [Fil 1:5-7] Megint azt mondja, hogy Jézus miatt barátok. "Mindannyian a kegyelem részesei vagyunk, és velem vagytok, amikor jól megy sorom, és akkor is, amikor nem." Van itt egy szellemi kötelék, de ez tulajdonképpen egy feltétel nélküli kapcsolat is. Ez kell nekünk! Amit Pál keres, ami Pálnak megvan. Igaz?

Mit mond még a legvégén? "Fogságomban is, az evangélium védelme és megerősítése közben is mindnyájan együtt részesültök velem a kegyelemben. Mert tanúm az Isten, mennyire vágyódom mindnyájatok után a Krisztus Jézus szeretetével." [Fil 1:7-8] És akkor elkezd imádkozni értük. Legközelebb megnézzük majd ezt az imát, amit a barátaiért mond.

Ma annak az ideje van, hogy azt mondjuk Istennek, "Sok, különböző mélységű barátságom van." Biztosan vannak barátaid a fodrászatból, sport-barátok, péntek este együtt bulizós haverok. "De vannak-e ilyen három dimenziós barátaim? Vannak-e Jézus-féle barátaim? Akik szeretnek annyira, hogy imádkozzanak értem; akik eléggé szeretnek ahhoz, hogy beleüssék az orrukat a dolgomba; akik nem mondanak le rólam sem a problémás időkben, sem a könnyű napokban." Szükséges, hogy a barátságaink mélyebbek legyenek a felszínnél. És nem csak szükségem van ilyenre, hanem nekem magamnak ilyenné kell válnom.

Miközben jársz-kelsz ma és holnap, amikor leülsz ebédelni valakivel, vagy a munkahelyeden egy kollégával, vagy leülsz ilyen emberek közé, bárhol is legyél, kérdezd meg magad! "Milyen barátság ez? Mit csinálunk mi itt? Mit kell tennem, ami mélyebb annál, amit most teszek? Megkérdeztem már, hogy vannak? Figyelek rá, amikor elmeséli, hogy ez és ez történt otthon és így és így volt? Érted, gondolkodom rajta? Imádkozom? Figyelek arra, amit mond? Odafigyelek? Foglalkozom vele egyáltalán? Pál vagyok ebben a barátságban?" Ez a mai nagy kérdés számunkra.

És az utolsó jóság ehhez a tanulmányhoz: menjünk vissza a hatos vershez, mielőtt dobbantunk mára. "Éppen ezért meg vagyok győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó munkát, elvégzi a Krisztus Jézus napjára." [Fil 1:6] Végtére is észben kell tartanunk, hogy Jézus kezdett el engem és Jézus fog befejezni is. A kettő közötti úton sok "én" van, sok rontás, sok ütközés, miközben próbálunk Jézusért élni, de Isten indított el és Ő vezet végig.

Gondold ezt át, olvasd el magadnak, írj fel pár dolgot és ossz meg belőle valamit valakivel! Legközelebb folytatjuk!



A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #3


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More