2011. április 12., kedd

Hallani Isten hangját (3)

Szánj időt rá, hogy meghalld Isten hangját!

Írta: Rick Warren, a Saddleback Church alapító és vezető pásztora és a Céltudatos Élet bestseller szerzője.

"Némelyik a sziklás földre esett, és amikor kihajtott, elszáradt, mert nem kapott nedvességet." (Lk. 8:6)

Ha nem szánsz időt Istenre, nem is fogod meghallani a hangját. Szükséges, hogy lelassíts és elcsendesedj. A rohanás közben elvétjük meghallani Őt.

Amikor repülőben ülve nézem a tájat, rengeteg részlet kerüli el a figyelmemet. Ha a vonatot választom, már egy kicsit több dolgot fogok észrevenni. Ha autóba ülök inkább, még több dolgot láthatok meg. De amikor gyalog indulok el, akkor minden részletre marad időm. Minél gyorsabban haladsz az élettel, annál többet hagysz ki belőle.

Rohanó életünkben Isten az itt-ott megmaradt szabad perceinkbe szorul. Elcsaltuk tőle az időnket. "Uram, szólj hozzám, de gyorsan mondd!" – mondjuk. Istennek szánt fukar időbeosztásunk egyre felszínesebb, sekélyesebb élethez vezet. Nem megyünk a mélyre, mert nem marad rá időnk. Nem töltünk elég időt kettesben az Úrral – ha egyáltalán szánunk Neki valamennyit is. Pedig éppen erre volna szükségünk, hogy megváltoztasson bennünket: minőségi időt tölteni Vele.

Ezt a sekélyes, rohanó életet példázza Jézus sziklás, száraz talajjal.

Izrael területének legnagyobb részén igen vékony a termőréteg a terméketlen mészkőzet felett. Nem túl vastag a hasznosítható föld. Jézus arról mesél, hogy a mag ilyen talajra hullva elkezd ugyan nőni, mégis hamarosan elszárad és meghal a nedvesség hiánya miatt, hiszen gyökerei nem hatolhattak mélyre.

Jézus példázatában ez a vékony termőréteg mintázza a felületes elmét. Az ilyen ember valóban meghallgatja Isten szavét, sőt, talán még be is lelkesedik miatta. Mégsem tesz semmit – az Ige nem tudja megváltoztatni őt.

Nem tudnám megmondani, hogy az elmúlt harminc év során mennyi ember keresett meg az Istentiszteletek után, hogy elmondja, mennyire megérintették őket a szavaim. Mégis, a hónapok múlásával semmilyen változást nem mutattak életükben, mert nem engedték, hogy az üzenet valóban mélyre hulljon bennük.

Hogyan juthatunk túl ezen az akadályon? Hogy lesz belőlünk sekélyes emberből mély, értő, figyelmes, aki hűséges marad gazdasági válság, betegség, munkanélküliség, házastársi nehézségek idején?

Erre a két dologra szükség van hozzá:

  • Naponta gyakorolt csendesség. Szükség van a magányban töltött percekre, a Biblia olvasására, imádkozásra, a megértett dolgok kitartó jegyzetelésére.
  • Hetente gyakorolt közösség. Lehetőség szerint kisebb csoportban, hogy szellemi testvéreid közel kerülhessenek hozzád és új dolgokra hívhassák fel figyelmedet, vagy éppen régi dolgokat helyezzenek új megvilágításba. Tőlük nyerheted azt a bátorítást, és ők biztosíthatják azt a számonkérhetőséget számodra, amire szükséged van ahhoz, hogy elmélyítsd kapcsolatodat Istennel.

Forrás: Purpose Driven : Daily Hope : To Hear God You Must Take Time To Listen
A sorozat előző része: A nyitott értelem kiművelése
A sorozat következő része: Háríts el mindent, ami elvonná a figyelmed!


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More