2012. március 6., kedd

Őrizd a szíved!

Mit szólnál hozzá, ha azt mondanám, hogy szívproblémáim vannak? Hogyan reagálnál? Valószínű meglepődnél és sajnálnál. De az az igazság, hogy vannak szív problémáim… és valószínű neked is.

©2006-2012 ~snul
Szívügyek
A szíved állapota attól függ, hogy mit engedsz be. Ezek a bejövő dolgok formálják a gondolataidat, viselkedésedet, és végül is formálják lényed legbensőbb részeit. Mindegy milyen (külső) körülmények között élsz, ha a szíved (a bensőd) rendben van, akkor jól vagy. De ha a szívedben levő rossz dolgok nincsenek kezelve, akkor azok mélyen meggyökereznek, és egy idő után már nehéz kezelni őket. Minél hamarabb észrevesszük, és rendbe tesszük a szív rossz állapotát, annál jobb.
Hogyan hozható rendbe a szív?

Hogyan őrizzük a szívünket?
©2008-2012 *oprisco
Nekünk, keresztyéneknek sokkal gyakrabban kell ellenőriznünk a szívünket. Sokszor gépies módon tesszük a "keresztyén dolgokat", de közben valami beférkőzik a szívünkbe, ami sérülést okoz bennünk, és másokban is.
Példabeszédek könyve 4:23 mondja: "Mindenek felett őrizd a szívedet, mert az határozza meg életed folyását" (NLT). Nem azt mondja, hogy valaki majd őrizni fogja a szíved. Nem arról van szó, hogy Isten, a szomszéd, vagy a lelkipásztorod majd őrzi a szíved. Azt mondja, hogy neked kell őrizned! Te vagy a felelős azért, hogy őrizd a saját szívedet. Ez egy teljes idejű munka, mert soha nem tudhatjuk, hogy mi fog történni. Nem tudhatjuk előre, hogy valaki majd olyant fog mondani, ami sértő lesz, hogy csalódást fog okozni, vagy cserbenhagy. Ilyenkor hirtelen egy sérülés keletkezik bennünk, amivel foglalkozni kell. Ezért folyamatosan együtt kell dolgoznunk a Szentlélekkel, hogy rendben tartsuk a szívünket.

A legfontosabb dolog
Nincs semmi fontosabb a belső életednél, ami a szívedben összpontosul (1Péter 3:3-4). Az egyik legnagyobb kijelentés, amit Istentől kaptam, hogy a valódi életem a belső életem. És ez rád is igaz! Az élet nem a körülményeid, nem az, hogy milyen házban laksz, hol dolgozol, vagy mennyi pénzt keresel. Lehet, hogy mindenből megvan a legjobb, mégis boldogtalan vagy.
Másrészt pedig megdöbbentő, hogy mennyire békés és boldog lehetsz a legrosszabb körülmények között is, beleértve azt a felfordulást, ami ma a világban van, ha a szívedet a megfelelő állapotban tartod.
Máté 5:8 mondja: "Boldogok (áldottak) a tiszta szívűek, mert ők az Istent meglátják" (NIV). Szeretem ezt a verset! Akarod hallani Isten hangját? Tartsd tisztán a szíved. Szeretnéd ismerni Isten titkait? Tartsd tisztán a szíved. Időt szakítani arra, hogy tisztán tartsd a szíved hasonló ahhoz, mint amikor kitakarítjuk a szuterént vagy a padlást. Amikor felkapcsolod a villanyt, és kezdesz szét nézni, ne lepődj meg, ha váratlan dolgokra bukkansz.

Szívbe fúródó nyilak
Jézus mondott néhány nagyon kemény megállapítást a szívről. Azt mondta, hogy ha bűnös kívánsággal tekintesz egy asszonyra, akkor már házasságtörést követtél el a szívedben (Máté 5:28). A bűnös érzéki vágy szörnyű hatást gyakorol a szívre, ezért ezt feltétlen kerülnünk kell. Csak gondoljunk bele, milyen romboló hatása van a pornográfiának, mely manapság olyan könnyen hozzáférhető!
Egy másik tüzes nyíl, amit a gonosz próbál a szívünkbe lőni, a gyűlölet. A Biblia azt mondja, hogy ha gyűlölöd a testvéredet, az olyan, mintha meggyilkolnád (Jakab 4:2). Fel kell emelnünk a pajzsunkat, hogy tisztán tartsuk a szívünket.

Védekezés további szívártalmakkal szemben
Arra jöttem rá, hogy ha már kora reggel foglyul ejtem a gondolataimat Isten szerint való gondolkodásra az ima és az Igén való elmélkedés által, akkor könnyebb megvédeni a szívemet. Vagy megkockáztatom azt, hogy várok vele délutánig, amikor már megengedtem az ellenségnek, hogy szemetesládaként használjon egy ideig, és aztán próbálom kezelni a helyzetet. Nyilvánvaló, hogy jobb a megfelelő indulás reggel!

©2011-2012 *escaped-emotions
Szeretném, ha megértenéd: valahányszor rosszra hajlana a szíved, és mégis úgy döntesz, hogy a helyes dolgot teszed, növekedni fogsz – Isten pedig mosolyog. Tehát fejleszd magadban az önuralmat. Légy elkötelezett, tartsd meg a szavad, és tedd azt, amit Isten vár tőled. És valahányszor rosszra hajlana a szíved, dönts úgy, hogy mégis a jót teszed. Nem azt mondom, hogy hagyd figyelmen kívül az érzéseidet. Fontos megfelelően kezelnünk az érzelmeinket. Én elmondom Istennek, hogyan érzek. De aztán azt is elmondom Neki, hogy mit fogok tenni az Ő ereje és hatalma által. A lényeg ez: ha győztes keresztyén akarsz lenni, vigyázz a szívedre – bárhogyan is érzel.

Írta: Joyce Meyer


2 hozzászólás:

Ez nagyon jó, és megfogadandó tanács.
Köszönjük Hédi!

Örülök Marika, ha tetszett.
Áldott hetet :)!
Hédi

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More