2013. március 26., kedd

A Biblia összefüggősége bizonyítja a megbízhatóságát

És Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szólt. (Lk 24:27)
Csak Isten tudta így összeszerkeszteni a Bibliát. 66 könyvből áll, 1600 éven át íródott 40 különböző szerző által – és egy témája van. Ez az egyik oka annak, hogy tudjuk: a Biblia Isten szava. Egyetlen, átfogó témája van. A Teremtés könyvétől (Mózes első könyve) a Jelenések könyvéig a Biblia Isten megváltó személyéről szól. Ez a központi személy Jézus.

Az a tény, hogy a Bibliának csupán egy témája van, nem más, mint csoda. Nem lenne az, ha egy személy írta volna. A Koránnak egy szerzője van, Mohammed. Konfuciusz szemelvényeit Konfuciusz írta. Buddha írásait Buddha írta. Elvárható, hogy művük egységes legyen. A Bibliát azonban 40 ember írta, különféle élethelyzetekben, különböző korúak, három kontinensen. És mindnyájan ugyanarról írtak: a "Jézus sztoriról"! Próféták, költők, uralkodók és királyok, tengerészek és katonák, mind ugyanarról a történetről írtak. Néhány mű otthon íródott, mások börtönben, mások hajón. De a történet ugyanaz!

Tegyük fel, hogy 50 ember között kiosztunk egy-egy darab papírt, és megkérjük őket, hogy tépjék szét különböző formájú darabkákra anélkül, hogy megmondanánk, mire fogjuk felhasználni a papírdarabokat. Mekkora a valószínűsége annak, hogy a fecnikből ki tudnám rakni az Egyesült Államok térképét? Végtelenül kicsi. Ha mégis meg tudnám tenni, a legtöbb ember azt gondolná, hogy ez valami trükk. Ilyen csoda az, ahogyan a Biblia össze lett rakva.

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az Újszövetség Jézusról szól, az Ószövetség pedig Izraelről. De ez nem igaz. A Biblia azt mondja Lk 24:27-ben, hogy "Mózestől meg valamennyi prófétától kezdve elmagyarázta nekik mindazt, ami az Írásokban róla szóltak." Akkor az Újszövetség még nem is létezett. A képek, metafórák, hasonlatok, az elejétől a végéig, mind Isten tervéről szólnak, hogy hogyan menti meg az embereket, és hogyan alkot egy családot az örökkévalóság számára. Minden Vele kezdődött. Minden könyvben Vele találkozol. Ez egy csoda!

Írta: Rick Warren


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More