2014. május 21., szerda

Az élet nehéz - Az élet szép

Az élet nehéz. Ez egy alapvető, általános tény. Ha elfogadjuk és értékeljük ezt a realitást, jobban fogjuk magunkat érezni és boldogabbak leszünk, amint haladunk tovább ebben az utazásban, amit életnek hívunk. Hadd magyarázzam el!

Ha tudjuk, és megértjük, hogy az élet nehéz, és elkerülhetetlen, hogy mindenféle megpróbáltatásokkal és kihívásokkal nézzünk szembe, akkor úgy fogunk rá tekinteni, mint megoldandó problémák sorozatára. Minden egyes napra pedig úgy, hogy ismét lehetőségünk van problémák megoldására, kényes dolgok, nehéz helyzetetek kezelésére. Valahányszor megoldunk egy problémát, győztesnek érezhetjük magunkat. Minél több győzelmet érünk el, annál boldogabbak vagyunk. A boldogság szinte mindig összefügg a győzelemmel. Viszont ha azt gondoljuk, hogy az élet egy jéghegy-mentes sétahajókázás, minden problémát, amivel találkozunk, "boldog" életünk kellemetlen megszakításaként élünk meg. Amint ezek a megszakítások sokasodnak, keserűvé, elégedetlenné válunk az élet különféle helyzetei miatt.

A nagyszerű író és humorista, a néhai Erma Bombeck két könyvcímében is utal erre a két különböző magatartásra. (A fű mindig zöldebb az emésztőgödör felett, ill. Ha az élet habos torta, miért nem kaptam villát?) Szórakoztató stílusában mondja el, hogy soha nem szabad meglepődnünk az élet nehézségein. Fogadjuk el, és keressük, miként fordíthatjuk őket a javunkra! Nemrég láttam egy feliratot egy egyszerű üzenettel: "Az élet nem arról szól, hogy várjuk, mikor múlik el a vihar, hanem hogy megtanuljunk énekelni az esőben."

Mindig is vállalkozó kedvű voltam, s ennek egyik oka, hogy szeretek problémákat megoldani. Ha saját vállalkozásod van, az élet megoldandó problémák sorozata lesz. Ezt vagy nehezményezzük, vagy szembenézünk a problémákkal, és amikor megoldjuk őket, örömet és megelégedettséget fogunk átélni. Fényképészeti vállalkozásomban minden nap új nehézségekkel és kihívásokkal találkozok. Főleg igaz ez, amikor régi, megrongálódott fotókat restaurálok. De ahelyett, hogy bosszankodnék, vagy frusztrált lennék, készségesen elfogadom a legyőzésre váró akadályokat.

Sokan úgy érzik, hogy a napról-napra ismétlődő feladataik miatt napjaik unalmasak, és mindig ugyanazt csinálják. Szerencsére én nem így élem meg a dolgokat. Minden nap valami újat hoz: új, megoldásra váró feladatok sorát. Ezért határozottan állíthatom, hogy az élet szép! 

Néhány példa arra, hogy a Biblia mit mond a mindennapi élet nehézségeiről:

Öröm és reménység a küzdelemben. 
A nehézségek megtanítanak minket a kitartás értékére, ha elhatározzuk, hogy átküzdjük magunkat rajtuk, és nem csak valahogy kibírjuk. "De nem csak ezzel dicsekszünk, hanem a megpróbáltatásokkal is, mivel tudjuk, hogy a megpróbáltatás munkálja ki az állhatatosságot, az állhatatosság a kipróbáltságot, a kipróbáltság a reménységet." (Róm 5:3-4)

Növekedés küzdelmek által. 
Mint ahogy a pillangó megerősödik azáltal, hogy kitör a gubójából, küzdelmeink szolgálhatják jelen- és jövőbeli megerősödésünket. "Tudván hogy hitetek próbája állhatatosságot eredményez. Az állhatatosság pedig tegye tökéletessé a cselekedetet, hogy tökéletesek és hibátlanok legyetek, minden fogyatkozás nélkül." (Jak 1:3-4)

Írta: Jim Mathis


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More