2011. június 17., péntek

Az erő forrása

"Boldogok a szelídek, mert ők öröklik a földet" (Mt. 5:5)

Szeretnél változtatni az életeden, de úgy tűnik, képtelen vagy rá? Jó lenne látni, ahogyan megváltozik a helyzeted bizonyos dolgokban, de úgy tűnik, ez sosem fog megtörténni? Hol találhatsz valódi erőt a valódi változásokhoz?

Jézus arra tanít bennünket, hogy a valódi erő az egyik legfurcsább, legváratlanabb helyen vár bennünket. A szelídségben.

Amikor szelídségről vagy gyengédségről beszélünk, hajlamosak vagyunk édes, nyájas dolgokra asszociálni, pedig Isten szótárában a szelídség nem jelent gyengeséget. Jelent viszont "kordában tartott hatalmat".

Képzeld el ezt úgy, mint egy rakéta kilövését. Ha ilyen mértékű, kontrolláltalan energiával végeznél robbantást, az teljesen szétzúzná a kilövőállást. Ha viszont ugyanezt az energiát helyes irányban koncentrálod, az űrig leszel képes repíteni a rakétát.

Valami hasonlót szeretne tenni Isten a te életeddel is. Fel szeretné használni a szavaid, érzéseid, céljaid energiáját; fókuszálni szeretné őket. A te döntésed, hogy megengeded-e neki. Életedet több módon is élheted.

  • Élhetsz mindenféle irányítás, kontroll nélkül. (out-of-control) Ez a fajta élet mindent lerombol önmaga körül. Folyamatosan robbanásveszélyes a méreg, a problémák, a lázadás és a fegyelmezetlen viselkedés miatt. Úgy tűnhet, hogy az ilyen élet izgalmas, mozgalmas, de végül minden területen romlásba vezet.
  • Élhetsz folyamatos elfojtás, önkontroll alatt. (in-control) Ebben az esetben életed minden területét felügyelet alatt kell tartanod. Emiatt fásult, életunt, lestresszelt, akár depressziós leszel, és rá fogsz jönni, hogy képtelenség az élet minden területét kontrollálni.
  • Élhetsz azonban Isten felügyelete, Isten irányítása alatt is. (under-control) Ebben az életstílusban az Isten által rád ruházott hatalmat, erőt visszaadod neki. Nem próbálsz minden magad irányítani. Amikor ugyanis Isten irányít, Ő úgy tud használni téged, amiről nem is gondoltad volna, hogy lehetséges.

Nos, tippelhetsz, hogy melyik életstílus lesz a leggyümölcsözőbb! Ha életünket isten irányítása alá vetjük, azokat a gyümölcsöket fogjuk megtalálni, amikről Pál a Gal. 5:22-23-ban ír: "szeretet, öröm, békesség, türelem, szívesség, jóság, hűség, szelídség, önmegtartóztatás."

Írta: Tim Holladay, a Saddleback Church tanítója és a The Relationship Principles of Jesus című könyv szerzője.
Forrás: Purpose Driven : Daily Hope : The Source of Real Power

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More