2012. május 29., kedd

Valódi barátság

Ha pedig a világosságban járunk, amint ő maga a világosságban van, közösségük van egymással és Jézus Krisztusnak, az ő Fiának vére megtisztít minket minden bűntől. Ha azt mondjuk, hogy nincs bűn bennünk, magunkat csaljuk meg és igazság nincsen bennünk. (1Jn. 1:7-8)
Valljátok meg azért egymásnak bűneiteket, és imádkozzatok egymásért, hogy meggyógyuljatok. (Jak. 5:16)
A Biblia szerinti közösség igazi, valódi. Az igaz közösség, a valódi barátság több felszínes, sekélyes társalgásnál. Eredeti, igazi, őszinte megnyilvánulást, szívünk, gondolataink, érzéseink megosztását és másokénak megértését jelenti.

Ilyen barátság akkor jön létre, amikor elkezdünk őszintén beszélni arról, hogy kik vagyunk és mi történik az életünkben. Akkor kezdődnek kialakulni, amikor elkezdjük megosztani fájdalmunkat, kifejezzük érzéseinket, elismerjük kudarcunkat, felfedjük kétségeinket, elismerjük félelmünket, tudomásul vesszük gyengeségünket, segítséget és imát kérünk.

Sok gyülekezetben sajnos éppen az ellenkezőjét találhatjuk az őszinteség és valódiság ilyen mélységének. Az őszinteség és az alázat légköre helyett könnyen a látszat fenntartása, szerepjátékok játszása, diplomatikus és felszínes udvariaskodás és mélységet nélkülöző beszélgetés kerül előtérbe. Ilyenkor hamar felkerülnek az álarcok, felépülnek a falak, és nagyon könnyű úgy tenni, mintha minden pompás volna az életünkben. Ez pedig a valódi barátság halála.

Csak az életünk nyílt felvállalása teszi lehetővé az igazi barátságok létrejöttét. A világ azt gondolja, hogy az intimitás a sötétséghez, az éjszakához köthető, Isten azonban azt mondja, hogy az intimitás a világosság, a nappal eredménye. Úgy tűnik, szívesen tartjuk titokban fájdalmunkat, hibáinkat, félelmünket, kudarcunkat, bűneinket. De az Isten világosság, és mindezt kihozhatjuk ebben a világosságba, elismerve valódi énünket. Ez az érzelmi és szellemi növekedés útja. A Biblia ezt mondja: tegyétek szokásotokká, hogy elmondjátok egymásnak bűnötöket és imádkoztok egymásért, hogy így egész és gyógyult emberként élhessetek együtt. (vö. Jak. 5:16 MSG)

Írta: Rick Warren
Forrás: Rick Warren's Daily Devotional from YouVersion
A sorozat előző része: Megosztott élet
A sorozat következő része: Egészséges függés 

2 hozzászólás:

Köszönjük Barnabás!
Nagyon igaz, így kellene, hogy legyen... de mindig így van?

Sajnos gyakran nincsen így – ezért érdemes, sőt, kell dolgozni rajta! :)

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More