2015. július 23., csütörtök

5 helytelen viselkedés, amit a gyerekeknél idejekorán kezelni kell

Hasznos tanácsok egy gyakorló édesapától, szülők részére

B. J. Foster az All Pro Dad weboldal tartalommenedzsere, házas, két gyermek apja.

Ezeket a helytelen magatartásformákat idejében, szeretettel kell korrigálni gyermekednél.

Utálok fogorvoshoz menni. Tudom, hogy el kell mennem, de mindig halogatom. Ha van valami, amire nagyon nem akarok pénzt költeni, akkor az a fogorvos. Miután már évekig halogattam a kezelést, végül kénytelen voltam időpontot kérni, intenzív fogfájásom miatt. Az eredmény pontosan az volt, amire számítottam. Apró lyukak, komoly fog szuvasodássá nőtték ki magukat, mely végül fertőzést okozott. Végül az egyszerű és olcsó tömés helyett, drága és dupla gyökérkezelés és két korona felrakás lett az eredmény. Rutin ellenőrzésekkel és karbantartással mindezt elkerülhettem volna.

Hasonló módon, a gyerekeknél már korán kialakulhatnak rossz szokások. Ezeknek a szokásoknak a kezelése következetes korrekcióval és irányítással, fárasztó lehet. Odafigyelést, és energiát igényel, ami kimerítheti a szülőket. De ha nem foglalkozunk vele, akkor idővel komoly problémává válhatnak. Fontos most kezelni a problémát, hogy megóvjuk meg magunkat, és őket is, későbbi komolyabb fájdalmaktól.

Íme, néhány helytelen viselkedés, amivel időben el kell bánni:

1. Hazugság. A hazugság titkolódzáshoz vezet. A fejlődés és érettségre jutás akkor lehetséges, ha őszintén és becsületesen szembenézünk hibáinkkal és hiányosságainkkal. Felelősségvállalást úgy tanulhatunk, ha felelősséget bíznak ránk. Így válik nyilvánvalóvá mások számára is megbízhatóságunk, hűségünk és hitelességünk. A felépített bizalom egészséges kapcsolatokhoz vezet. A hazugság pont ellenkező hatást vált ki. A bizalmatlanság és az éretlenség gyökeret ereszt. Ami engem illet, a mi otthonunkban gyerekeim tudják, hogy ez a vétség jár a legkomolyabb következményekkel, mert a kapcsolatokban leginkább ez okoz elválasztódást.

2. Tekintéllyel szembeni tiszteletlenség. Mindnyájan valamiféle tekintély alatt állunk. Ez lehet például egy szülő, tanár, kormány hivatalnok, elöljáró, főnök, rendőr. A tekintéllyel szembeni tiszteletlenség veszélyes szokást teremt a gyermek életében. Azt hiszi majd, hogy bármihez joga van, és hiányozni fog belőle a helyes alázat. Végül szenvedni fog miatta, amikor választásában korlátozva lesz. A gyerekeknek meg kell tanulniuk tisztelettel viszonyulni a felettük álló tekintélyhez. Ez nem jelenti azt, hogy nem lehet más véleménye, főleg ha a tekintélyben álló személy visszaél a hatalmával. De fontos, hogy megtanítsuk a gyermeknek, hogy mindig engedelmeskedjen, vagy ha megkérdőjelezi a tekintélyt, akkor azt tisztelettudóan és udvariasan tegye.

3. Durva szavak. A szavak fontosak. Egyértelmű, hogy szavaink hatnak arra, akinek mondjuk. A durva szavak mély sérüléseket okoznak. De a szavak befolyásolhatják a másikkal szembeni általános hozzáállásunkat vagy érzéseinket is. Egyszer hoztam egy döntést, hogy egy évig csak pozitív dolgokat fogok valakiről mondani, akivel nagyon nehéz volt kijönnöm. Egy év elteltével teljesen másként éreztem az illetővel kapcsolatban. Lehetnek olyan időszakok, amikor valakivel nem értesz egyet, vitatkozol, vagy még harcolhattok is, de sosem lehet ok a durvaságra. Minél előbb kialakul gyermekeinknél a kedves szavak szókincse, annál jobb.

4. Agresszív viselkedés. Lépj közbe minél előbb, mielőtt egy másik gyermek, vagy akár egy állat megsérülne. Sok oka lehet az agresszív viselkedésének. Fontos, hogy felfedezzük az okot, miközben figyeljük és meghallgatjuk a gyereket. Sokszor ez egy feldolgozási mechanizmus a biztonságérzet hiánya okozta stressz kezelésére. Ha megengedjük ezt a viselkedést, akkor folytatni fogják. Legjobb, ha azonnal leállítjuk, higgadtak maradunk, meghallgatjuk a gyereket, és nem-fizikai jellegű következményeket helyezünk kilátásba, amit következetes be is tartunk.

5. Lustaság. A gyerekeket már idejekorán meg kell tanítani, hogy felelősséget vállaljanak önmagukért. Máskülönben könnyen elvárják, hogy a szülők mindent megtegyenek helyettük. A helyes munkamorálra való nevelés azzal kezdődik, hogy már gyerekkorban házi munkát bízunk rájuk. Kezdve attól, hogy megtanítjuk nekik naponta bevetni az ágyukat, és elpakolni a játékaikat. Amikor már szokásukká vált, hogy saját dolgaikat rendben tartsák, adj nekik egy közös területet érintő feladatot. Bíztasd őket, és csak akkor jutalmazd munkájukat, amikor tényleg megérdemlik. Ezzel megtanítod őket arra, hogy értékeljék a jó munkát, és törekedjenek is rá. A lényeg, hogy a lehető legkorábban kezdjük el, mert akkor lesz igazán hatékony.

Az eredeti cikk itt található: allprodad.com


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More