2013. augusztus 20., kedd

Díjátadó gálaest és a győztes fotók

A nyertes fényképeket keresse a cikk végén!



2013. júliusában kiírtunk egy fotópályázatot "Az én Paksom" címmel, mert szerettünk volna kapcsolatba kerülni minél több paksival, akik szeretnek itt élni, látják a város és a környék szépségeit, és meg is tudják azt mutatni. Célunk volt az is, hogy a környéken élő tehetségeknek bemutatkozási lehetőséget teremtsünk. Úgy gondoljuk, hogy jól tettük, ugyanis a városban sok fotós érdemesnek látta megmutatni a tehetségét a versenyen. Összesen 30 fotós (amatőr, hobbi és profi) nevezett egy vagy három fényképpel. A beérkezett 80 fotóból 67 pályamunkát tudtunk elfogadni a formai szűrés után.

Egy rövid hét alatt végezte el a pályázatok elbírálását az öt tagú szakmai zsűri. Első körben 16 fényképet juttattak döntőbe, majd ebből választották ki az első három helyezett fotót. A sok-sok gyönyörű alkotásból a zsűri könnyedén kiemelte az első két képet, a dobogó harmadik fokáért viszont már komoly verseny alakult ki.

Szerettük volna megajándékozni a pályázat nevezőit egy színvonalas gálaesttel, amit 2013. augusztus 18-án rendeztünk meg a paksi Csengey Dénes Kulturális Központban. A gálaesten bemutattuk a pályázatra befogadott 67 képet, kihirdettük a zsűri döntését, és kiosztottuk a beígért díjakat – sőt, még különdíjat is adtunk, mely a kiírásban nem szerepelt.

A gálaest főelőadója a Magyar Continental Singers volt, akik (énekegyüttesből és a Magyar Continental Színház társulatából álló) különleges produkciót mutattak be nekünk. A fergeteges koncertnek nem csak magas színvonalú szólók és látványos koreográfia volt alkotóeleme, de mindezt tovább színesítette egy dráma, balettbetétek és bizonyság. A Continental sokadjára érkezett Paksra, de ez az előadás minden bizonnyal emlékezetes marad.

A képeket készítette Pauló Levente.

Köszönjük szépen az összes nevezett képet, a pályázók munkáját, a zsűri segítségét. Köszönjük mindenkinek, aki megtisztelte rendezvényünket a jelenlétével.




A fotópályázat eredménye és a győztes fényképek

A zsűri döntése alapján az első díjat elnyerő fénykép a "Aranyfolyó" címet viselő alkotás. A fénykép készítője Fitt Tamás, aki 100.000,- Ft értékű vásárlási utalványban részesült, melyet a paksi Diamond Fotóstúdióban vásárolhat le.

A zsűri így értékelte a pályamunkát: "Csodálatosak a fények, a felhők, a tükröződés a vízen, a felszálló pára. A fények és felhők játéka, a tökéletes kompozíció és a hajnal csodás hangulata emeli ki a képek közül. Igazán jó szemű fotós, aki ilyen képet tud készíteni. Minden a helyén van, a csónaktól a napon át a fáig. A technikai kivitelezés is tökéletes. Ez a kép tökéletes."
Fitt Tamás: Aranyfolyó (kattintásra nő)

A zsűri döntése alapján a második díjat elnyerő fénykép az "Napkelte" címet viselő alkotás. A fénykép készítője Schmidt Ferenc, aki 65.000,- Ft értékű vásárlási utalványban részesült, melyet a paksi Diamond Fotóstúdióban vásárolhat le.

A zsűri így értékelte a pályamunkát: "Az ártéri erdő mélyzöld és a hajnal csodaszép narancsos fényei ideális színpárost alkot a képen. A hajnali pára, a sima víztükör és az uszály jelenléte sokat emel a kép értékén. Jó, hogy a fotós kivárta, amíg a hajó a legjobb helyre került. Ráadásul jó magasra kellett jó korán mászni, hogy ez a fotó elkészülhessen. Megérte."
Schmidt Ferenc: Napkelte (kattintásra nő)

A zsűri döntése alapján a harmadik díjat elnyerő fénykép az "Eső után" címet viselő alkotás. A fénykép készítője Szentkirályi Gábor, aki 35.000,- Ft értékű vásárlási utalványban részesült, melyet a paksi Diamond Fotóstúdióban vásárolhat le.

A panorámakép egyértelmű erénye a profi megvalósítás, a hibátlan kompozíció, az illesztés kiválósága. Mindenképpen értékelendő az ötlet kreativitása, amit a különböző időjárási körülmények között készült felvételek használatával ért el a készítő. A szivárvány elhelyezése szintén a fényképészt dicséri. A nem mindennapi látvány megörökítése és a paksi látkép mindenképpen hozzájárul, hogy örömmel helyezzük el a képet a képzeletbeli dobogó harmadik fokán.
Szentkirályi Gábor: Eső után (kattintásra nő)

Szervezőként úgy döntöttünk, hogy mi magunk, a zsűritől függetlenül is szeretnénk kiemelni egy képet a pályázatra beküldött jobbnál jobb alkotások közül. Ez a szervezői különdíj mellé, mely a pályázati kiírásban nem is szerepelt, egy ajándékcsomaggal leptük meg a választott fénykép készítőjét, melynek tartalmát a Continental kiadványaiból válogattuk. A szervezői különdíjat és a vele járó ajándékcsomagot elnyerő alkotásnak a "10 tonna" című fényképet választottuk, melynek szerzője Tari Tamás Viktor.

A kép elsősorban egyedi, jellegzetes hangulatával ragadta meg a figyelmünket. A képi világ, a témában rejlő szépség, a megkomponálás olyan fotós szemén át láttat, aki ott is észreveszi a fotótémát, ahol más talán semmi megmutatnivalót nem látna. Különleges a fények és színek hatása, és sokat árnyal a képen a háttér homálya. Érdekes a választott perspektíva, amit életszerűvé tesznek az emberi alakok.
Tari Tamás Viktor: 10 tonna (kattintásra nő)



A pályázatra befogadott képekből készült videó, melyet a díjátadó gálaesten is vetítettünk, alább megtekinthető. Az egyes képek külön is megtekinthetőek lesznek hamarosan, itt.



2 hozzászólás:

Ha már fotópályázat, illet volna forrás megjelölést tenni a képek alá.

Jogos és köszönöm. A cikk frissítésével pótoltam.

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More