2013. október 22., kedd

Mark Hall: Filippi-levél #7

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést teszünk közzé, miközben együtt olvassuk a levelet.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!



Most a sorozat hetedik része következik, mely a Fil. 1:27-30 alapján készült.
"Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viselkedjetek, hogy akár odamegyek és látlak titeket, akár távol vagyok, azt halljam rólatok, hogy megálltok egy Lélekben, egy szívvel, együtt küzdve az evangélium hitéért, és hogy semmiképpen meg nem rémültök az ellenfelektől. Ez nekik a kárhozat, nektek pedig az üdvösség jele lesz: mégpedig az Istentől. Mert nektek nemcsak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgyetek benne, hanem az is, hogy szenvedjetek érte, és hogy ugyanabban a küzdelemben álljatok, amelyet tőlem láttatok, és amelyet most rólam hallotok."





Ez a tanulmány két részes lesz. A második részt holnap tesszük közzé.

Sziasztok, Mark Hall vagyok, a Filippi-levelet olvassuk, az első résznél járunk, amit ma be is fogunk fejezni. Mintha csak tegnap, vagy egy hete kezdtük volna.

27. vers. Kettő jó kis gondolatot fogunk találni itt, a 27. verstől a 30. versig. Állítsd csak le a videót! Nem szeretném, ha csak ülnél és hallgatnál engem vagy néznél, hanem olvasd a Bibliát, húzz alá dolgokat, jegyzetelj, úgyhogy vedd el a Bibliád! Hhhhhhhhhh (nem is volt jó gyakorlat). Tehát, 27. vers. "Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viselkedjetek, hogy akár odamegyek és látlak titeket, akár távol vagyok, azt halljam rólatok, hogy megálltok egy Lélekben, egy szívvel, együtt küzdve az evangélium hitéért." [Fil 1:27] Egységről beszél, de nem öncélú egységről ("csak szeressük egymást"), hanem három dimenziós szellemi barátságból, Jézus által kötött barátságból fakadó egységről beszél, akik imádkoznak egymásért. Amiről beszéltünk is már. Ez nem egy közös elhatározás, hanem Jézussal és veled kezdődik: ahogy vele élsz, kezded úgy látni az embereket, mint ő, szeretni őket, mint Jézus, szemet hunyni dolgok felett, amik nem fontosak, a felszínnél jobban szeretni, és ebből lesz egység. Egyetértünk?

Az egységre azért is szükség van, mert a Jézusért vállalt szenvedésben szükségünk van egymásra. A közösség nem pizzát meg kólát jelent az ifi csoport gyűlése után. A közösség az, amire egymásból szükségünk van hívőként. Tehát. "Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viselkedjetek, hogy akár odamegyek és látlak titeket, akár távol vagyok, azt halljam rólatok, hogy megálltok egy Lélekben, egy szívvel, együtt küzdve az evangélium hitéért." Ezen érdemes elgondolkodni. Nyugodtan állítsd meg a videót bármikor, hogy újra elolvashasd ezeket az Igéket!

"És hogy semmiképpen meg nem rémültök az ellenfelektől. Ez nekik a kárhozat." Ahogyan viselkedtek, amilyen szilárdan hisztek, amilyen egységben vagytok, nem zavarodtok meg, összetartotok, abból meglátják, hogy nektek van valamitek, ami nekik nincsen. Nem abból látják meg, hogy vitáztok velük, mintha ők rosszak, ti pedig jók volnátok, hanem abból, hogy ez egy Jézus-féle egység, ami nem abból fakad, hogy ugyanazt a farmermárkát hordjátok. Meglátják, hogy ez belőlük hiányzik. Érthető? Tehát így megértik, hogy ez belőlük hiányzik, ami összezavarodáshoz vezet. De azt is megértik, hogy "nektek pedig az üdvösség jele lesz: mégpedig az Istentől." [Fil 1:28]

OK, a második mély gondolat ez: "Mert nektek nemcsak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgyetek benne, hanem az is, hogy szenvedjetek érte, és hogy ugyanabban a küzdelemben álljatok, amelyet tőlem láttatok, és amelyet most rólam hallotok." [Fil 1:29-30] Na itt aztán van min törni a fejünket, úgyhogy a helyetekben most megállítanám és elölről kezdeném a videót, végig még egyszer mindazon, amiről eddig szó volt, mielőtt tovább megyünk két új gondolatra, OK?

Az első ez: "Csakhogy a Krisztus evangéliumához méltóan viselkedjetek." Hogyan lehet méltó az életem az evangéliumhoz? Úgy szoktam megfogalmazni, hogy a napod bármely pontján, bármely társalgásban, a lakásod vagy iskolád bármely termében, haverok vagy barátok között, képes vagy megosztani a hitedet úgy, hogy az érthető, befogadható legyen, nem életidegen. Persze, váratlan lenne, de nem erre gondolok. Az asztalnál ültök: "Ideadnád a sót?" "Öööö, erről a sóról Jézus jut eszembe..." Szóval nem pont így képzeltem el. De igenis készen kell állnod rá, hogy bárhol, bármilyen helyzetben, bármely környezetben, munkában, iskolában, csapatban, családban, Jézusról beszélhess, és az emberek azt mondják magukban: "Igen, hát persze, hogy Jézusról beszél." Érthető ez így? Az életvitelemnek méltónak kell lennie az evangéliumhoz, amit megosztok, amiről beszélek, amiről énekelek. Ez nagyon fontos nekem is. Tudjátok követni?

A folytatás a következő videóban található. Gondolkodjatok ezen és ismételjétek a korábbi videókat!



A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #8

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More