2013. október 10., csütörtök

Mark Hall: Filippi-levél #5

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést teszünk közzé, miközben együtt olvassuk a levelet.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!



Most a sorozat ötödik része következik, mely a Fil. 1:15-18 alapján készült.
"Némelyek ugyan irigységből és versengésből, de mások jóakaratból hirdetik a Krisztust: ezek szeretetből, mert tudják, hogy az evangélium védelmére rendeltettem, azok pedig számításból, nem tiszta lélekkel hirdetik a Krisztust, mert azt hiszik, hogy gyötrelmet okoznak nekem fogságomban. Mert miről is van szó? Egyedül arról, hogy bármelyik módon, akár színlelésből, akár meggyőződésből: Krisztust hirdetik, és én ennek örülök. Sőt még inkább örülni fogok."





Sziasztok, Mark vagyok, folytatjuk a Filippi-levelet, bocsi a kis késésért. Vasárnapi rohanás.

Az első fejezetben vagyunk, a 15. versnél, és Pál nem-szeretem dolgokkal folytatja. Börtönben ül és azt hallja Filippiből, hogy némelyek felkelést próbálnak szítani, ők akarnak lenni a főnökök a gyülekezetben. Néha nehéz tudni az emberek igazi szándékait. Itt az történt, hogy valakik Pál helyére pályáztak és ez a többieknek nem tetszett, és persze kíváncsiak voltak rá, hogy mit gondol erről a dologról Pál, hogy amíg ő börtönben van, valakik hátsó szándékkal próbálnak a helyzetből profitálni. Úgy értem, mit teszel, amikor a rossz szándékú emberek jól járnak a károdon? Ez elég kényes téma. Olvassuk csak, mi történik!

A 15. verstől a 18-ig. "Némelyek ugyan irigységből és versengésből, de mások jóakaratból hirdetik a Krisztust: ezek" akik jóakaratból teszik "szeretetből, mert tudják, hogy az evangélium védelmére rendeltettem," (Tehát azok, akik szeretetből teszik, a jó indítékból teszik: Jézuséhoz hasonló emberszeretetből, Hozzá vezetve az embereket, a dolgukat téve, igaz?) "azok pedig számításból, nem tiszta lélekkel hirdetik a Krisztust, mert azt hiszik, hogy gyötrelmet okoznak nekem fogságomban." [Fil 1:15-17] Tehát ezek olyan emberek, akik csak a hatalomra törekszenek, mert szeretnek elöl állni az emberek előtt, ami egy nagyon kényes dolog.

Itt Pál beszél, de mi nem vagyunk Pál. Előfordul, hogy látsz valakit a rivaldafényben, és azt gondolod, "Nahát, ez is csak egy önjelölt celeb." Nagyon vigyázz! Egy szó: "ítélkezés". Nem ítélkezés azt mondani valakinek, hogy "Figyi, a házasságon kívüli szex bűn." Ez nem ítélkezés. De ítélkezés az, amikor valakinek a szívéről akarsz ítéletet alkotni, a szándékait próbálod megítélni. Ilyesmivel legyél rendkívül óvatos! Na de itt most éppen ez történik, szóval mi legyen a teendő? Tessék, itt a helyzet, valaki vagy a jó indítékból teszi, vagy nem; mit csináljak?

Ez pedig Pál megoldása. 18. vers: "Mert miről is van szó?" Más szavakkal: mit tegyünk mi, hívők? "Egyedül arról, hogy bármelyik módon, akár színlelésből, akár meggyőződésből: Krisztust hirdetik, és én ennek örülök. Sőt még inkább örülni fogok." [Fil 1:18] Még egyszer: némelyek jó indítékból szolgálnak, mások viszont rossz indítékból szolgálnak, mit tegyen ilyenkor az ember, mit tegyünk mi? "Akár színlelésből, akár meggyőződésből: Krisztust hirdetik, és én ennek örülök." Ezzel azt is mondja, hogy legyünk nagyon óvatosan az emberek szándékának megítélésével. Ez Isten dolga. Nem a tied és nem az enyém. Isten meg fogja tenni.

Észre fogod venni, hogy olykor a rossz indítékból történő igehirdetés hatására is megtérnek az emberek. Miért? Mert az evangélium az Isten ereje minden azt elhívő üdvösségére. (vö. Róm 1:16) Így van? A Biblia az Biblia, az Ige az Ige, és néha tökéletlen, bűnös emberek hirdetik, és jó dolgok történnek. Én álltam már úgy színpadon, hogy a szívem nem volt a helyén és úgy beszéltem Istenről, és emberek befogadták és megtértek, nekem pedig meg kellett bánnom később, és csak hálás vagyok Istennek, hogy körülöttem dolgozott, de nem rajtam keresztül. Emiatt valamennyire megértem, amiről itt szó van.

Szerintem Pál legfontosabb figyelmeztetése számunkra itt az, hogy ne üljünk mások szívének megítélésének a székébe. De azt is fontos meglátni, hogy Isten olyan nagy, hogy ha valakinek nem jó helyen van a szíve, Isten még az ellenséget is arra használja fel, hogy az Ő célját érje el rajta keresztül. Ez azért elég jó.

Isten nagy – mi nem. Isten el fogja érni a célját, nekünk nem szükséges mások bíráinak lennünk. Hát, időnként igencsak megjön az ember kedve egy kis jóleső, "jogos" ítélkezéshez. Azt kell mondani ilyenkor, hogy "Istenem, nem látok egyértelmű bűnt ennek az embernek az életében kívülről, a szándékainak megítélésével pedig óvatos leszek."

Remélem, hogy megérted ezt az üzenetet, olvasod az Igét, velem tartasz! Olvass bele a következő versekbe nyugodtan! Elég jó dolgok következnek a jövőről. Eddig már megértettük, hogy
  1. szükségünk van Pálra és Timóteusra;
  2. szükségünk van háromdimenziós barátságokra, ami mélyebb a közös érdeklődési körnél;
  3. imádkoznunk kell a barátainkért, hogy a szeretetük erősödjön megértéssel, és nem csak felszínes szeretetre van szükség;
  4. a szenvedésünk sokkal hangosabban beszél a szavainknál, és az, ahogyan a nehézséget kezeljük, másokat Jézus felé vezethet vagy összezavarhat. 
  5. Itt pedig azt látjuk, hogy csak Jézus ismeri az emberek szívét és valószínűleg jobb, ha távol van tőlünk az ítélkezés. 
Igen jó dolgok eddig, remélem, hogy hasznosul az életetekben. Oszd meg ezt valakivel ma! Hamarosan folytatjuk!



A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #6


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More