2011. március 29., kedd

Bízol Benne?

Tudom, hogy Isten tudja, mi a legjobb.
Vele ellentétben én nem tudom.
Ő törődik velem.

Könnyen mondjuk ezt, amikor békés az életünk. De bízol-e Benne az összetörött autódat nézve? Ha észreveszel egy gyanús anyajegyet? Amikor háború tör ki, vagy tolvajok törnek be? Bízol-e Benne akkor?

Az Írás, az Ószövetségen és az Újszövetségen át, prófétáktól és zsoltárosoktól a prédikátorig és a tanítókig egyetlen kórusként visszhangozza: az ember ügyeit Isten irányítja. Még egy falevél sem hullik a földre az Ő tudta nélkül. A kisdelfin az Ő engedélyével jön a világra. Minden egyes hullám az Ő tökéletes számítása szerint ér partot. Isten még soha nem lepődött meg. Egyszer sem.


"Én alkottam a világosságot, én teremtettem a sötétséget, én szerzek békességet, én teremtek bajt, én, az ÚR, cselekszem mindezt." (Ézs. 45:7)

Elfogadhatatlannak találod ezt a gondolatot? Egy kedves asszony is így érzett. Miután egy nyilvános összejövetelen erről beszéltem, jelezte, hogy szeretne velem beszélgetni. A férjével az oldalán jött hozzám, és rettenetes gyermekkoráról mesélt nekem. Édesapja erőszakoskodott rajta, majd elhagyta őt. Fiatal emlékei elképzelhetetlen és érdemtelen fájdalom hegeit hordozták. Könnyekkel a szemében kérdezte: "Azt mondod nekem, hogy Isten mindezt végignézte?"

A kérdés ott vibrált közöttünk néhány másodpercig. Előrehajoltam a székemben és így válaszoltam: "Igen, ő mindezt látta. Nem tudom, miért engedte, hogy megtörténjen, egy dolgot azonban tudok. Szeret téged, és veled együtt szenved." A válaszom szemmel láthatóan nem tetszett neki. De mi mást is mondhatnánk? Hogy Isten éppen elszenderült, amikor az a számtalan szörnyűség történt? Hogy Isten akkor pont nem figyelt oda? Vagy állítsuk azt, hogy a Menny mindent lát, de semmit sem tesz? Hogy mennyei Atyánk szerető, de nem elég erős – vagy erős, csak éppen nem törődik velünk?

Bárcsak beszélhetett volna ez az asszony Józseffel. A bátyjai bántalmazták, kis híján megölték őt, majd eladták rabszolgának. Vajon látta ezt Isten? Látta bizony. A mi szuverén, korlátlan hatalmú Istenünk József testvéreinek lázadó szívét, erőszakos tetteit arra használta fel, hogy megmentsen egy népet az éhhaláltól, és a Messiás családját a kihalástól, mielőtt még egyáltalán létrejött volna. József szavaival élve "Ti [József testvérei] rosszat terveztetek ellenem, de Isten terve jóra fordította azt." (1Móz. 50:20)

Legjobb volna magával Jézussal beszélni. Valósággal könyörgött az Atyához egy másik útért, a kereszt nélküli halálért. Esedezett egy B-tervért, ott, a Gecsemáné-kertben, szegek nélküli megváltásért. " 'Atyám, ha akarod, vedd el tőlem ezt a poharat, mindazáltal ne az én akaratom legyen meg, hanem a tied.' Ekkor angyal jelent meg neki a mennyből, és erősítette őt." (Lk. 22:42-43)

Vajon meghallotta az Atya az egyszülött Fia imáját? Nyilvánvalóan igen, hiszen angyalt küldött hozzá. Megóvta őt a haláltól. Nem tette. Isten dicsőségének rangja, fontossága megelőzte Krisztus kényelmét. Így hát Krisztus szenvedett, Isten dicsősége pedig megjelent és megvalósult.

Te is a Gecseménéban érzed magad? Neked sem csak az adatott meg a Krisztusért, hogy higgy benne, hanem az is, hogy szenvedj érte? (vö. Fil. 1:29)

Ha így van, csak vésd eszedbe az Ő uralmát! Minden lehetséges szcenárió az Ő kezével íródik; Ő az összes lehetséges eseménysorban mindenható úr. Ő, és csak Ő tudja, mi a legjobb. Nem jöhet szembe veled küzdelem az utadon az Ő tudta, engedélye és felhasználása nélkül. Milyen hatalmas bátorítás ez! Sosem lehetsz a természet áldozata, a sors prédája. A sorsod ki van küszöbölve, el van hárítva! Több vagy a szerencse változó szelei által hányt és vetett, tehetetlen tollpehelynél. Valóban odavetne téged Isten narkótól zaklatott tolvajok, kapzsi iparmágnások, mohó üzleti lobbik és gonosz vezetők szeszélyének? Töröld el ennek még a gondolatát is elmédből!

"Ha vízen kelsz át, én veled vagyok,
és ha folyókon, azok nem sodornak el.
Ha tűzben jársz, nem perzselődsz meg,
a láng nem éget meg.
Mert én, az ÚR, vagyok a te Istened!"
(Ézs. 43:2-3a)

Egy korlátlan hatalmú király védelmező keze alatt élünk, aki életünk minden körülményét felügyeli és igazgatja, és akinek örömet okoz jót tenni velünk.

Amivel életed során találkozol, annak előbb az Ő szeretetének szűrőjén kellett átmennie. Semmi nem jön szembe veled utadon, amit Ő nem enged át azon a szűrőn.

Tanuld meg jól a szuverenitás énekét: "Tudom, hogy Isten tudja, mi a legjobb". Alázattal mondd el a bizalom imáját: "Bízom a Te uralmadban. Hozzád tartozom. Amit Te nem engedsz, az nem történik meg."

Egy kis figyelmeztetés: a szuverenitás tana kihívás számunkra. Fokozatosan tanulmányozd, hogy megérthesd! Ne beszélj róla önfejűen, elhamarkodottan! Ha szeretteidet csapás éri, ne jelentsd ki érzéketlenül, "Isten uralma alatt tartja a helyzetet". Az arrogáns hangnem beárnyékolja az igazságot.

Bátorodjon azért a szíved! Isten útjai mindig jók. Nem mindig látjuk értelmesnek, logikusnak, célszerűnek őket. Lehetnek érthetetlenek, felfoghatatlanok, beláthatatlanok, megmagyarázhatatlanok, bonyolultak, még fájdalommal és szenvedéssel teliek is. Tévesek azonban soha nem lehetnek. "Azt pedig tudjuk, hogy akik Istent szeretik, azoknak minden javukra szolgál, azoknak, akiket elhatározása szerint elhívott." (Róm. 8:28)

A cikk a Come Thirsty című könyvből származik.
Írta Max Lucado, az Oak Hills Church pásztora.
©UpWords®, the Teaching Ministry of Max Lucado

1 hozzászólás:

Ezt a cikket néhány hónapja olvastam, és nagyon sokat jelentett nekem. Nagyon megkönnyebbültem, és új erőt adott arra, hogy rábízzam a dolgaimat a jó Istenre. Nagy szükségem volt rá, hogy ezt meg tudjam tenni. Ma már tudom, hogy jó döntés volt.
Ajánlom mindenkinek, aki nehéz helyzetben találja magát. Jelentsen legalább akkora bátorítást és felszabadítást számotokra, mint amit én találtam benne.

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More