2013. október 3., csütörtök

Mark Hall: Filippi-levél #3

Ezekben a hetekben arra hívunk, kedves Olvasó, hogy együtt merüljünk bele egy kicsit a Filippi-levél tanulmányozásába. Hetente egy-két rövid elmélkedést teszünk közzé, miközben együtt olvassuk a levelet.

A Bibliatanulmányokat Mark Hall, a Stockbridge-i, Georgia-beli Eagle's Landing Első Baptista Gyülekezet ifjúsági pásztora, a Casting Crowns együttes frontembere tartja. A tanulmány rövid, 4-6 perces videók sorából áll. Mindenkinek ajánljuk, aki szeretné egyszerűen, érthetően megragadni a Biblia üzenetét.

A videókhoz magyar nyelvű átirat készült, amit a videó alatt találhatsz meg. Ajánljuk azonban a videó megtekintését is, amihez a magyar nyelvű felirat szintén rendelkezésre áll.

A tanulmányban használt Igeversek (egyéb jelzés hiányában) a Magyar Bibliatársulat új fordítású Bibliájából (UFO) származnak.

Számunkra tanulságos volt a tanulmány, motiváló volt vele dolgozni. Kívánjuk, hogy te is találj benne áldásra!



Most a sorozat harmadik része következik, mely a Fil. 1:9-11 alapján készült.
"és imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel; hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcseit Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására."





Helló srácok, itt az ideje, hogy folytassuk a Filippi-levelet. Még mindig az első fejezetben vagyunk.

Első alkalommal életünk Páljairól és Timóteusairól beszéltünk. Szükségünk van Pálra és Timóteusra az életünkben. A második alkalommal három-dimenziós barátságokról beszéltünk. Attól szellemi egy barátság, hogy benne van Jézus, aki irányt mutathat. Az ilyen barát tudja, hogy segítsen minket a jó irányba, és imádkozik értünk. Most pedig azt az imát fogjuk megnézni, amit Pál a barátaiért mond. Nagyon érdekes ez az ima, úgyhogy fogjátok a Bibliát! Szükségetek lesz rá. Állíts meg, amíg megkeresed! Együtt fogjuk olvasni és együtt fogjuk vizsgálni az Igét.

Tehát a kilencedik vers így szól: "És imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel." [Fil. 1:9] Namost ez megint egy jó hosszú mondat lesz, úgyhogy jól figyelj! Most be fogunk karikázni pár szót. "És imádkozom azért (karikázd be, hogy "imádkozom") hogy a szeretet (karikázd be, hogy "szeretet") egyre inkább gazdagodjék bennetek" (karikázd be, hogy gazdagodjék"). Tehát azért imádkozik, hogy a szeretetük nagyobb, jobb, erősebb legyen, igaz? Szóval, hogy nagyobb legyen a szeretet bennük, de mivel is? Mit szeretne Pál, mivel növekedjen bennük a szeretet? "Ismerettel és igazi megértéssel", ugye?

Ezek szerint a vak szeretet egy romantikus fantázia. Habár egy pontig néha valóban vak a szeretet, ugyanakkor kell, hogy a szeretetünk ne legyen buta, elvakult. Persze, kell a belehabarodott, őrült szerelem, de kell az okos, értelmes szeretet is. Érthető ez? Ok. Mondjuk, hogy iskolában vagy, munkában, vagy máshol, akár a gyülekezetben. Mész kifelé az épületből a parkolóba a többiekkel, és odakint nagy hangzavar fogad. Kerekek csikorognak, füstölögnek, az emberek kiabálva menekülnek az útból, és mindenhonnan azt hallod "őrült van a parkolóban, őrült van a parkolóban". A sofőr átvágtázik a parkolón. Körülötted mindenki látja a megőrült autót, és te is azt figyeled. És amikor egy pillanatra átlátsz a tömegen, megpillantod a legjobb barátod. Akinek a neve... Bill, jó lesz? Tehát Bill vezet, mindenki azt gondolja, hogy őrült ül a volán mögött, te pedig arra gondolsz, hogy ő Bill. Valaminek történnie kellett Bill-lel.

Ez a "megértés" egy aprócska szikrája. Mások csak a felszínt látják, de mivel Bill a te legjobb barátod, te mélyebbre látsz a felszínnél, nemde? Te egy kicsit belelátsz a dolgokba. Például belelátsz a szavak mögé. Időnként bizony bele kell látnunk a barátaink szavai mögé. Néha olyan dolgokat is kimond az ember, amiről tudjuk, hogy nem gondolja igazán komolyan. Vagy... hát igen, tulajdonképpen erre gondoltam. Huh. Vagy még az is előfordulhat, hogy van egy barátod, aki furcsán viselkedik veled vagy furcsán viselkedik másokkal, de te helyre tudod tenni magadban, mert megérted.

Nos, hogyha hívőként benned él a Szent Szellem, különleges megértést ad neked a barátaid felé. Beléjük látsz és meg tudod őket érteni, a szellemi kapcsolat miatt. Érthető? Hiszen Jézus benned él, és Jézus bennük is él, azt tudod mondani, hogy "Imádkoznom kell érte emiatt. Konfrontálnom kell őt ezzel." Tudod, sokan gondoljuk, hogy szeretjük a barátainkat, de akkor derül ki igazán, mennyire szeretjük őket, amikor konfrontálódnunk kell velük. Sokszor bizony jobban szeretjük a barátságunkat, mint a barátunkat. Ismerős? Látod, hogy a barátod egy rossz döntést készül meghozni, rossz emberrel kerül kapcsolatba, cserben fog hagyni valakit, vagy valami mást készül tenni, amiről tudod, hogy hibás döntés, és szeretnéd őt figyelmeztetni erre, de aztán arra gondolsz, hogy "Ohó, kispajtás, én nem akarom elrontani a barátságunkat!" Nos, így néz ki, amikor fontosabb a barátnál a barátság.

A Jézus-féle barátságban Jézus a legelső és legfontosabb, a barát a második, a kapcsolat és minden más pedig csak a harmadik. A Jézus-féle barát azt mondja, "Beszélnem kell a barátommal. Szeretem a barátomat annyira, hogy figyelmeztessem, mert lehet, hogy én fogom átsegíteni a problémáján." Na ilyen barátokat akarunk, igaz? Ilyen barátokra van szükségünk.

Akkor most nézzük meg ezt a verset megint! "És imádkozom azért, hogy a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel." Kérjük ezt magunknak! Gondolj a barátságaidra! "Istenem, gazdagítsd a szeretetemet a barátaim felé! Segíts nekem jobban, erősebben szeretni őket, nem csak felszínesen!" Pál azt mondja, hogy szeretném, hogy "a szeretet egyre inkább gazdagodjék bennetek ismerettel és igazi megértéssel (karikázd be őket); hogy megítélhessétek, mi a helyes, hogy tiszták és kifogástalanok legyetek a Krisztus napjára, és gazdagon teremjétek az igazság gyümölcseit Jézus Krisztus által Isten dicsőségére és magasztalására." [Fil. 1:9-11]

Rendben. Olvasd el ezeket a verseket néhányszor és gondolkodj el a szavakon! Amikor ilyen hosszú körmondatba botlasz, csak átfutsz rajta a végéig, de amikor most ezt újraolvasod, tartsd észben: "Ezt az imát a barátaimért mondom. Tényleg imaként olvasom? És amikor imádkozom a barátaimért, ezt imádkozom? Imádkozom én ennyire komolyan értük? Hogy gazdagodjon a szeretetük, hogy megértőek legyenek, hogy jó döntéseket hozzanak a kapcsolataikban vagy a jövőjükkel kapcsolatban? Most döntenek a továbbtanulásról, vagy épp arról, hogy elmenjenek-e rakodónak a Tescóba. "Ezek fontos dolgok, és én szeretném, hogy bölcsen döntsenek. Imádkozom én így a barátaimért? Azt hiszem, meg kell változtatnom azt, ahogyan a barátaimért imádkozom."

A legnagyobb tanulság a mai leckében, hogy imádkozz a barátaidért és imádkozz értük komolyan. Mielőtt becsukod a Bibliád, gondolj két-három közeli barátodra és hozd őket Isten elé! Kérj áldást rájuk Istentől, és aztán menj tovább, komolyabb, pontosabb kérések felé! Kérj nekik bölcsességet! Képességet, hogy kövessék az Ő irányítását. Ha nem hívők, kérd Istent, hogy mentse meg őket! Kérd Istent, hogy segítsen neked Hozzá vezetni őket. Kezdj imádkozni értük ma!

Ahogy megy a napod, és még holnap is, olvasgasd ezeket az Igéket! Kezdd az elején és menj végig ismét, újra és újra! Mondd el valakinek, amit megértesz belőle! Szeretés van. Hamarosan találkozunk!



A sorozat következő részét itt találod: Mark Hall: Filippi-levél #4


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More