2012. november 25., vasárnap

A bibliai engedelmesség: szeretet + bizalom + tettrekészség

Az "engedelmesség" szó mára negatív kicsengésűvé vált. Hajlamosak vagyunk úgy gondolni az engedelmességre, mint a szándékunk ellenében meghozott döntésre, melyet kikényszerítettek belőlünk. Azért teszünk meg valamit, mert félünk a büntetéstől, ami akkor következne, ha nem tennénk meg, amire kényszerítve érezzük magunkat.

Ez azonban nem az a fajta engedelmesség, ami a Bibliában szerepel. Az Isten Igéje szerinti engedelmesség három összetevőből áll, mégpedig ezekből: szeretet + bizalom + tettrekészség = engedelmesség. 

A Isten szerinti engedelmesség szeretettel kezdődik, ahogyan Jézus beszél erről a Jn. 14:15-ben: "Ha szerettek engem, megtartjátok az én parancsolataimat." Az engedelmesség annak a következménye, hogy tudod, hogy Isten szeret téged, és te is szereted Őt.

Sokan azt gondolják, hogy az engedelmesség az Istentől való félelem eredménye, holott Isten sokkal inkább azt szeretné, ha úgy tekintenénk az engedelmességre, mint a Vele való szeretet-közösség gyümölcsére. Az ilyen szeretet-közösség márpedig bizalmat épít fel. Miután pedig bízol abban, amit Isten mond neked, és hiszed, hogy Ő szeret téged, akkor ez arra fog motiválni, hogy tegyél is valamit – amit Ő kér tőled.

Látod, mindhárom összetevőre szükséged van, hiszen a tettrekészség szeretet nélkül üres játék, vallásoskodás. A szeretet pedig, ha nem társulnak hozzá tettek, pusztán duma marad.

Rick Warren


1 hozzászólás:

Nagyon tetszik!!! Nagyon jó megközelítés!

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More