2012. november 13., kedd

Törökbálint

November második vasárnapján lelkipásztorunk, D. Nagy Tamás Törökbálinton járt, ahol egy helyi gyülekezetek összefogása által szervezett konferencián szolgált. Az összefogásban az Érd-Parkvárosi Baptista Gyülekezet, a Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet, a Érdligeti Biblia Közösség Baptista Gyülekezet, a Paulus Evangéliumi Közösség (Diósd) és a Rózsakert Baptista Gyülekezet (Budapest) vett részt. Ez az öt gyülekezet lassan egy évtizede gondolkodik és munkálkodik együtt Dél-Budáért. Évente tartanak közös istentiszteletet is. 2012-ben a törökbálinti Munkácsy Mihály Művelődési Központ adott otthont ennek a rendezvénynek. 

A felnőtteknek Tamás hirdette az Igét, közben pedig a gyermekeknek Pintér Béla adott koncertet. Erről a rendezvényről kérdezem Tamást, aki a délelőtti Istentisztelet előadója volt.

Egy gyülekezetek közötti összefogás húzódik meg a háttérben. Mi ennek az apropója? Miben dolgoznak együtt? Kik ezek a közösségek, mit csinálnak?
– Az ötből négy viszonylag frissen plántált Gyülekezet, egyedül az Érd-Parkvárosi Baptista Gyülekezet működött a rendszerváltás előtt. A többiek azóta indultak el. Mindannyian azt a látást hordozzák, hogy az összefogással a "tenyerükön hordozzák" Dél-Budát. Az együttműködésük talán annak köszönhető, hogy a vezetők hasonló korúak és nagyon nyitottak a Szentlélek vezetésére.
A Rózsakert Baptista Gyülekezet Gyergyószentmiklóson egy cigánytelepen pottyantós budikat épített, mert a cigányok a környező mezőt használták vécének télen-nyáron. Az asszonyokat megtanították házi szappant főzni. Elkezdődött a új cigány imaház építése is, amire az önkormányzat adott egy telket huszonöt évre.
A Paulus Evangéliumi Közösség hét tábort csinált a nyáron gyerekeknek. Több, mint négyszáz ember vett részt ezeken a programokon, és túlnyomó többségük nem keresztény volt.
Az Érdligeti Biblia Közösség Baptista Gyülekezet a helyi iskolában játszóteret épített. Angol klubbot is tartanak, szülőklubbot szerveznek, és az iskola vezetői-tanárai számára közösség-fejlesztő tréningeket tartanak. 

Az Érd-Parkvárosi Baptista Gyülekezet pedig baseball-klubbot üzemeltet, ahova több mint száz gyerek jár baseballozni; néhányan eljárnak a bibliai foglalkozásokra is.

Hallottam a tanítás közben egy projektről, aminek a neve "bárka". Mi ez? Kik csinálják?
– A Budaörsi Kőszikla Baptista Gyülekezet szeretett volna valamit ajándékozni a városnak. Az egyik testvérnő azt a gondolatot kapta, hogy építsenek a városnak egy Noé Bárkáját. Ez egy tizennyolcszor hét méteres, bárka alakú, fedett faépítmény; egy közösségi tér, ahol emberek találkozhatnak egymással. A város vezetői annyira jónak látták az ötletet, hogy adtak erre egy üres területet, és azt kérték, hogy tervezze meg a Gyülekezet a bárka környezetét is. Parkolók, park és lakóházak is szerepelnek a terven. Hamarosan lezárul az engedélyeztetés és elkezdődik az adományok gyűjtése, majd a megvalósítás. Az eddigi tapasztalat azt mutatja, hogy akik valamilyen kapcsolatba kerültek a bárka-programmal, elkezdtek érdeklődni az eredeti Noé bárkaja, az Ige és a Gyülekezet iránt is.

Milyen érzés volt ott lenni? Hogyan érezted magad?
– Nagyon természetes és szabad volt a légkör, remekül éreztem magamat. Barátságos, őszinte.

Az elhangzott tanítás megtekinthető a Paulus Evangéliumi Közösség honlapján, a videotárban. Ajánljuk mindenki figyelmébe!


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More