2014. január 2., csütörtök

Adj hálát

Mindenben hálát adjatok (bármilyen körülmények között vagytok is, legyetek hálásak, és adjatok hálát), mert ez az Isten akarata a Krisztus Jézus által tihozzátok. (1Thes 5:18. AMP)
A Biblia sokat beszél a "hála-adásról". Valójában ez az egyik leghatékonyabb dolog, amit tehetünk. Miért? Mert egy hálás személy Istenre, és mindarra a jóra összpontosít, amit Isten tesz az életében. Szeretnél az életedben egy jó irányba vivő erőteljes hatást? Szeretnéd élvezni az életet, és haladni előre, még a nehéz körülmények között is? Megteheted. Az egész ezzel két szóval kezdődik: adj hálát.

Fejezd ki!
Nézzük meg újra 1Thes 5:18-at. Azt mondja, hogy "legyetek hálásak és adjatok hálát." Azt hiszem, sokan őszintén hálásak valakinek, és mégsem teszik meg a következő lépést: azt, hogy ezt el is mondják neki.

Mások bátorítása az egyik legerőteljesebb dolog, amit tehetünk. Az élet néha nehéz, és sokaknak számos oka van a csüggedésre. De kaptunk egy hatalmas ajándékot: azt a képességet, hogy bátorítsunk, felemeljünk másokat, és hogy érzéseket keltsünk bennük, önmagukkal kapcsolatban. Légy a tettek embere! Ha valaki által áldást kaptál, szánj rá néhány percet, és küldj neki egy képeslapot, vagy hívd fel telefonon. Miért? Mert az a néhány perc, amit kiszakítasz az idődből erre, bearanyozhatja a másik napját!

Azt hiszem, sokszor azt feltételezzük, hogy az emberek úgyis tudják, hogy mit érzünk, vagy azt gondoljuk, hogy nincs szükségük bátorításra. Gyakran keresnek fel emberek, és ilyeneket mondanak, "Tudom, hogy ezt sokszor hallod, de a tanításaid megváltoztatták az életemet." Nem szenvedek önbizalom-hiányban, de ha nem kapnék bátorító szavakat, valószínű nem sok idő kellene hozzá, hogy elkedvetlenedjek. Soha ne feledd: Akár látszik kívülről, akár nem, minden embernek alapvetően szüksége van arra, hogy értékeljék.

Hangsúlyozd a jót!
Évekkel ezelőtt én voltam a legnegatívabb, a legkritikusabb személy, akit csak ismertem. A panaszkodás természetes volt számomra... ebben jó voltam! Sajnos ez megrabolta az örömömet, és szinte lehetetlen volt együtt élni velem. Idővel Isten megtanított egy fontos alapelvre: Amire fókuszálok, az boldoggá, vagy boldogtalanná tehet. Figyelhetünk az élet negatív dolgaira, de dönthetünk úgy is, hogy a jót hangsúlyozzuk.

A régi mondás, hogy "Az áldásaidat számold", egy fantasztikus jó tanács. Ha rendszeresen számba vesszük, hogy Isten mi mindent tett az életünkben, új hit, reménység, és öröm szabadul fel bennünk. Új életet lehel körülményeinkbe és kapcsolatainkba. Újra és újra láttam, hogy Isten helyreállított problémás házasságokat. Általában az egyik, vagy mindkét fél elhatározta, hogy abbahagyja a panaszkodást, és tudatosan házastársa jó tulajdonságaira összpontosít.

Csak képzeljük el, mi lenne, ha mindnyájan elhatároznánk, hogy rendszeresen elmondjuk egymásnak, mi az, amit szeretünk a másikban. Olyan sok probléma megoldódna! Egy hálás, a másikat értékelő magatartás, gyógyító balzsam... és gyakran többet elvégez bennünk, és kapcsolatainkban, mint gondolnánk.

A viselkedés meghatározza a "pozíciódat"
Tapasztalatból tudom, hogy az emberek egyszerűen szeretnek egy másokat megbecsülő, hálás személy körül lenni.Az elmúlt harminc évben abban a kiváltságban volt részünk, hogy számos nagyszerű embert alkalmazhattunk a Joyce Meyer Ministry-nél. Szinte kivétel nélkül, a jó magatartású alkalmazottak felé vonzódtunk, akik megelégedettek, vidámak és hálás szívűek voltak. Röviden: ők voltak azok a munkatársak, akik nélkül nem akartunk dolgozni.

Amikor hálás magatartással élsz, nélkülözhetetlenné teszed magad, mert bármerre is jársz, értéket adsz a dolgokhoz. A hálaadás jóindulatot szerez, és olyan ajtókat nyit ki, melyek amúgy zárva maradnának. Úgy gondolom, ez igaz az Úrral való kapcsolatunkra is. Fil 4:6-ban ezt olvassuk, "Semmi felől ne aggódjatok, hanem imádságotokban és könyörgésetekben minden alkalommal hálaadással tárjátok fel kívánságaitokat az Isten előtt." A hálás szív fontos az imádságban is. Hiszem, hogyha hálás magatartással kérünk Istentől, Ő még többet ad.

Évekkel ezelőtt imalistát állítottam össze, és mindenfélét kértem Istentől, miközben panaszkodtam mindarra, amim már megvolt. Soha nem felejtem el, mit mondott Isten egy nap, amikor imádkoztam: "Joyce, ha nem vagy hálás azért amid most van, miért adjak többet... hogy aztán még több mindenre tudj panaszkodni?" Ezen elgondolkoztam. Sokszor új, látványos módokat keresünk arra, hogy javuljon az életünk, miközben csak egy magatartás-változtatásra lenne szükségünk.

Bátorítalak, hogy légy a hálaadás embere! Adj hálát... és ezt mondd is ki! (Zsolt 107:1) Határozd el, hogy minden helyzetben a jót ünnepled! Ha ezt teszed, Isten jóságának erejét szabadítod fel életedben, és a körülötted levők életében is.

Írta: Joyce Meyer


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More