2011. április 7., csütörtök

Egészséges lélek

Öt módszer az egészséges lélek kifejlesztéséhez

Írta: Brian Houston, a Sydney-i Hillsong Church vezető pásztora, és számos könyv szerzője.

Személyi edzők segíthetnek fizikai állapotod karbantartásában, de a lelked állapotát hogyan tudod karbantartani? Ez elkötelezettséget és fegyelmet kíván. Itt van öt módszer, mellyel kifejleszthetsz egy egészséges bensőt.

1. Tanítsd meg lelkedet az elcsendesedésre!

"Csak Istenben nyugodjál meg lelkem" (Zsolt. 62:6) Nagyon sok ellentmondásos hang befolyásolhatja a bensőnkben zajló dolgokat. Dávid király elég gyorsan el tudta hallgattatni a sok egyéb hangot, amikor megparancsolta lelkének hogy az Úrra figyeljen. "Egész bensejének" megparancsolta, hogy áldja az Urat. Minden ellentmondó, zavaros érzelmet csendre intett!

2. Műveld a lelkedet!

"A lélek sem jó tudomány nélkül" (Péld. 19:2) Vannak, akik intellektuális tudásra törekszenek, hogy jobbá tegyék az életüket, de figyelmen kívül hagyják a lélek művelésének az értékét. Különböző fokozatokat érhetsz el, ledoktorálhatsz, de végső soron, amit a lelked tud, az irányítja az életed – pozitív vagy negatív módon!

3. Töltsd meg lelkedet reménységgel!

"Ez a reménység lelkünknek biztos és erős horgonya." (Zsid. 6:19) Reménység nélkül nincs semmi, amibe kapaszkodhatnánk az élet viharai közt. A reményvesztett, kétségbeesett ember elveszíti az egyensúlyt, és könnyen elsodródik. A reménységet életben tarthatod, és erősítheted, ha naponta elmélkedsz Isten Igéjén.

4. Tanítsd meg lelkedet a dicsekvésre!

"Dicsekedik lelkem az Úrban." (Zsolt. 34:3) A magukkal dicsekvő emberek csak a bennük levő biztonságérzet-hiányról tanúskodnak. Kifejleszthetsz magadban egy másfajta dicsekvést, az 'Úrban való dicsekvést': "Milyen jó az Isten!" vagy: "Az én reménységem az Úr nevében van!"

5. Tanítsd meg lelkedet az elszámoltathatóságra!

Az emberi természetből fakadó tipikus viselkedés a többiek vagy a körülmények okolása. A kifogások csak okot adnak arra, hogy egy helyben topogjunk. Az egészséges lélek kifejlesztése azzal kezdődik, hogy felelősséget vállalsz saját életedért, és elszámoltatható vagy.

Forrás: Brian&Bobbie : How To Live In Health And Wholeness
© 2005 Brian Houston

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More