2013. április 18., csütörtök

Beszéljünk az életről!

Vacsorával egybekötött beszélgetésre invitáltuk vendégeinket öt vasárnap délután, 2013. február 24. és március 17. között. A beszélgetések témáját az élet fogós kérdései adták: örömök és nehézségek általában és a személyes sors részeként. Olyan dolgokról beszélgettünk őszintén, amikről azt gondoljuk, hogy érdemes eszmét cserélni – még akkor is, ha a tökéletes válaszokkal magunk sem minden esetben vagyunk készen. Közben azonban lehetőség adódik megismerni egymás véleményét, hitünk válaszait, és talán kicsit közelebb jutunk Isten gondolataihoz is. Az élvezetes társalgást folytatni is tervezzük.

Élni. Az idővel együtt az életünk is folyamatosan halad előre. Mindenki így van ezzel. Az élet olyan összetett, annyi minden történik benne, hogy nehéz megtalálni a fontos dolgokat, felismerni az igazi értelmét. Sőt ami talán a legnagyobb kihívás, hogy megismerjük az életen túlmutató dolgokat, a természetfelettit, valami örökkévalót.

Tegyünk egy próbát! Lássuk érdekelnek-e a következő kérdések:
  • Számodra mi a boldogság? Hol keresed?
  • Ha Isten létezik, miért enged katasztrófákat, éhezést, gonoszságot?
  • Megfejtetted már az örök élet titkát?
  • Tudtad, hogy van Jézus Krisztusnak egy személyes ajándéka számodra?
  • Milyen lehet az élet Isten dimenziójában?
A gyülekezetünkben elindítottunk egy programsorozatot, melynek keretén belül időt szántunk a fentihez hasonló kérdések megbeszélésére. A körülmények adottak voltak a gondolat-dús eszmecserére: közel 30 tagú vidám társaság, vitavezető érdekes témákkal, és finom vacsorák némi teával és kávéval.

Pieter Bruegel: Kis Bábel tornya
Nem hasonlítanám tanórához vagy valami előadássorozathoz az Élet Csoportot. 6-8 fős körökben ültünk le. Pásztorunk, D. Nagy Tamás néhány dia segítségével bevezette a nap témáját, irányította a beszélgetést. Az amúgy sem túlszabályozott diskurzusok egyik alapkritériuma volt a szabad véleménynyilvánítás. Sok oldalukat megmutatták a témák: más-más nézőpontok, különböző mélységek kerültek felszínre. Szerettük volna, ha nem csak a mi nézeteink hangoznak el; de mivel hiszünk a Bibliának, elsősorban az is elhangzott. Ezt biztosította, hogy nem csak gyülekezeti tagok, hanem barátok, ismerősök, akár vallást nem gyakorló személyek is megtiszteltek minket jelenlétükkel.

Én ugyan nem láttam a fejekbe a beszélgetések alatt, de az arcok árulkodtak. Jókedvű társaságban az ember könnyebben megnyílik. Nem az volt a cél, hogy mindenkibe beletuszkoljuk Istent meg a világnézetünket. Az Élet Csoport csak bemutatja Isten igazságát és lehetőséget ad megismerni az Ő nézőpontját, ami néha meglepő, amivel néha vitatkoznál, amitől néha leesik az állad vagy épp kicsordul a könnyed.

Szívből remélem, hogy minden résztvevő áldást merített az Élet Csoportból, és azt, hogy hasznára válik mindenkinek.

Tervezzük, hogy hamarosan újra indítunk egy Élet Csoportot, vagy egy hozzá hasonló beszélgetős programot. Találkozzunk újra, beszéljünk újra az Életről!


0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More