2011. március 21., hétfő

Hallani Isten hangját (2)

A nyitott értelem kiművelése

Írta: Rick Warren, a Saddleback Church alapító és vezető pásztora és a Céltudatos Élet bestseller szerzője.

Ha szeretnéd hallani, hogy mit mond neked Isten, akkor nyitott értelmet kell kiművelned önmagadban az Ő szava felé.

A Lukács nyolcban Jézus a magvető példázatán keresztül tanít bennünket arra, hogyan halljuk meg az Ő hangját.

"Kiment a magvető vetni. Vetés közben némelyik mag az útfélre esett, és eltaposták, vagy megették az égi madarak." (Lk 8:5)

A Jézus-korabeli földművelőnek nem állt rendelkezésére semmilyen gépesített ültetvényezési megoldás. A gazda fogta a magvakat tartalmazó zsákot, és kézzel szórta szét belőle a magokat a földjén. Ahogyan ezt tette, a magok különböző típusú talajra hullottak, majd ennek függvényében sarjadtak ki, növekedtek fel és hozták meg a termésüket.

A példázatbeli gazda az Atyát szimbolizálja, a magok az Ő szavát jelképezik, a négyféle talaj pedig a négy különböző válasz, amit Isten hangjára adhatunk, amikor Ő beszélni próbál hozzánk.

Ha szeretnéd hallani, hogy mit mond neked Isten, akkor nyitott értelmet kell kiművelned önmagadban az Ő szava felé. Hajlandónak, késznek, sőt buzgónak, mohónak kell lenned, amikor Isten szavának meghallásáról van szó.

Amikor Jézus a döngölt talajról ‒ ösvény, ahol a földet letaposták az emberek ‒ beszél a Lukács nyolcban, akkor arra az ellenállásra gondol, amit egy ember Isten szavával szemben tanúsíthat. Ismersz olyan beszűkült értelmű, kemény szívű személyt, aki hasonlít ebben az ösvényre? Bármit mondhatsz neki Istenről, nem fogja megérteni, mert már döntött a válasz felől.

Néha nem adunk lehetőséget Istennek arra, hogy beszéljen. Már meghoztuk a döntést, a szívünk megkeményedett, nem akarunk hallgatni Istenre. Bezárt értelmünk kemény talaj az Ige magja számára.

Mi okozhat ilyen bezárt elmét? Hadd mutassak három mentális akadályt!

  1. Büszkeség. Úgy döntünk, hogy nincsen szükségünk Isten segítségére, mert mi magunk is meg tudunk birkózni a feladattal. Nem imádkozunk, mert a büszkeségünk azt mondja, hogy egyedül is meg tudjuk oldani a kérdést.
  2. Félelem. Félünk attól, vajon mit mondana Isten. Félünk attól, hogy esetleg olyasmire szólít fel bennünket, amit nem szeretnénk megtenni.
  3. Keserűség. Ha ragaszkodunk egy sérüléshez, és nem bocsátunk meg, attól megkeményedik a szívünk. Védekezővé és ellenállóvá válunk Isten szeretete, szava, hangja irányában.

Mi a kemény szív ellenszere? "Vessetek el magatoktól minden tisztátalanságot és a gonoszság utolsó maradványát is, és szelíden fogadjátok a belétek oltott Igét, amely meg tudja tartani lelketeket." (Jak 1:21) Szabadulj meg minden szeméttől: a tévétől, a filmektől, a könyvektől, az újságoktól, a játékoktól és a weboldalaktól, amikbe nem szabadott volna belemerülnöd, és szelíden fogadd be Isten Igéjét!

Az Igevers kulcsa ez: szelíden befogadni. Mondd el Istennek: "Uram, beismerem, hogy egyedül próbáltam megoldani a helyzetet. Nem működött, így mostantól Rád figyelek."
Ez az első lépés.


A sorozat előző része: Miért annyira fontos hallani Isten hangját?
A sorozat következő része: Szánj időt rá, hogy meghalld Isten hangját!

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More