2012. december 25., kedd

Advent: "oktalan" ujjongás

A karácsonyban válik lehetővé az emberiségnek, hogy a Földön élve megtapasztalja a Menny örömét. Amikor Jézus eljött közénk, utat készített az boldogság számára egyenesen a szívedbe.

A hívő ember számára az egyik legfontosabb dolog a karácsonyban, hogy reagáljon Jézus megjelenésének örömére. Különösen akkor lényeges ez, ha körülményeid kihívást intéznek feléd, vagy csalódás ért. Ne várd, hogy az ünnepség elnyomja a fájdalom érzését – csak Isten jelenléte képes rá, hogy ezt megtegye, az ünnep erre nem képes.

Jézus születése előtt közel nyolcszáz évvel Ézsaiás próféta pontosan megjövendölte, hogy mit fog tenni a Messiás, amikor eljön. "Pedig a mi betegségeinket viselte, a mi fájdalmainkat hordozta." (Ézs 53:4) Jézus nem csak azért jött, hogy a bűneid felvigye a fára, de azért is, hogy megszabadítson mindentől, ami gyászt és fájdalmat okoz neked az életben. Jézus elvette ezeket az érzéseket és eseményeket, felvitte őket magával a fára, és meghalt értük, hogy te boldogan élhess!

János már édesanyja méhében ugrált az örömtől, amikor a Jézussal várandós Mária megérkezett hozzájuk. A még meg sem született János arra az örömre reagált, ami Jézus jelenlétében van. "Mert íme, amint felfogta fülem köszöntésed hangját, ujjongva mozdult meg a magzat méhemben." (Lk 1:44) A "megmozdult" ebben az eredeti görög szövegben a "skirtao" szóval van leírva, ami szó szerint azt jelenti, hogy "ujjongva szökellni".

 A skirtao szó az egész Újszövetségben egyetlen helyen szerepel ezen kívül: "Boldogok vagytok, amikor gyűlölnek titeket az emberek, és amikor kiközösítenek, gyaláznak benneteket, és kitörlik neveteket mint gonosz nevet, az Emberfiáért. Örüljetek azon a napon, és ujjongjatok! Íme, nagy a ti jutalmatok a mennyben, mert ugyanezt tették atyáik a prófétákkal." (Lk 6:22-23; a fordító kiemelése)

Jánoshoz hasonlóan nekünk is ujjonganunk kell, bármikor tapasztaljuk meg Jézus jelenlétét. Az ujjongás ideje van, amikor szenvedünk. Az ujjongás ideje van, amikor bántanak, elárulnak, elutasítanak bennünket. Erre nincs logikus magyarázat, mégis ez az egészséges válasz ezekre a helyzetekre, érzésekre. Ujjongani csak akkor tudsz, ha Isten jelenlétében időzöl. Az Ő jelenléte képessé tesz téged a skirtao-ra életed legrosszabb pillanataiban.

Írta: Carol McLeod
©2012 Just Joy Ministries

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More