2012. december 6., csütörtök

Advent: az isteni kiválasztás kihívása

A hatodik hónapban pedig elküldte Isten Gábriel angyalt Galilea egyik városába, Názáretbe, egy szűzhöz, aki a Dávid házából származó férfinak, Józsefnek volt a jegyese. A szűznek pedig Mária volt a neve. Az angyal belépve hozzá így szólt: "Üdvözlégy, kegyelembe fogadott, az Úr veled van!" Mária megdöbbent ezekre a szavakra, és fontolgatta, mit jelenthet ez a köszöntés. (Lk 1:26-29)
Mária ugyanabban a faluban nőtt fel, amelyikben József, aki több évvel idősebb volt nála. Talán már jó ideje csodálták egymást titokban, távolról. József talán már rég csak arra várt, hogy a kedves Mária felnőjön végre.

Egy délután, mikor Mária otthon volt, és talán a menyasszonyi ruháján dolgozgatott, vagy törülközőket varrt az új otthonába, elfogta az érzés, hogy valaki van vele a szobában. Valószínűleg elkezdte forgatni a fejét, a szoba zugait kutatva, keresve az embert, akinek a jelenlétét megérezte.

"Az angyal belépve hozzá így szólt: Üdvözlégy, kegyelembe fogadott [kiválasztott, szerencsés], az Úr veled van!" (Lk 1:28; a szerk. kiegészítése)

Mária számára a karácsony időszaka annak a kihívásnak az időszaka volt, hogy megértse, mit jelent valójában Isten kiválasztottjának, ilyen kegyelembe fogadottnak lenni. Máriának meg kellett tanulnia, hogy az isteni kiválasztottság megtiszteltetése nem töretlen boldogságot jelent, és nem jár minden álom megvalósulásának ígéretével. Félelmetesen nagy árat kell megfizetniük mindazoknak, akiket az a szerencse ért, hogy Isten kiválasztotta őket. A kegyelembe fogadás itt tulajdonképpen annyit jelent, hogy Isten hajlandó használni valakit.

Isten hajlandó használni az Ő végtelen, bámulatos tervében a túl fiatalt, a túl képzetlent, a túl tapasztalatlant az emberiség javáért. Amiképp az isteni megtiszteltetés Mária méhét illette, úgy hiszem, ugyanúgy illet ez a kegyelem mindenkit – minden egyes személyt, aki hajlandó részesévé válni Isten stratégiai bevetésének a jelen történelmi helyzetében.

Mária számára a karácsonyi időszak annak az ideje volt, hogy felfedezze Isten jelenlétének minden korábbi tapasztalatot és elképzelést felülmúló bensőségességét. Mária azzal nézett szembe ezekben a hetekben, milyen is a valóságban, amikor Isten így kegyelme fogad, és önmagából egy részt helyez el egy földi, mulandó életben. Isten nem puszta fogalom, merő elképzelés volt többé az ő számára; nem is Szentség, aki nem avatkozik bele a mindennapi életbe, hanem távol tartja magát tőle. A Gábriel hozta üzenet nyomán Isten személye, az Ő a jelenléte tört be ennek a fiatal lánynak az életébe, elfoglalva azt, akinek azelőtt minden gondolatát szíve választottja, József töltötte ki.

Isten kegyelmének újabb és újabb megtapasztalása számomra a karácsonyban az egyik legnagyobb élmény. Felismerni, hogy Isten vágyik használni engem az emberi történelemnek ebben a pillanatában, olyan ajándék, melyről sosem gondoltam volna, hogy az élet karácsonyfája alatt nekem címezve találom.

A Jézus személyes jelenlétének bensőséges, intim megtapasztalásával teli, új életstílus felfedezése Isten idei ajándéka számodra, ami egész életed megváltoztatja és átitatja.

A karácsony ennek az igazságnak a kihirdetése lehet egész világod előtt: "Isten velem van! Isten veled van! Nincs ennél csodásabb meglepetés!"

Írta: Carol McLeod
©2012 Just Joy Ministries

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More