2012. december 20., csütörtök

Advent: valódi dicsőítés

A Bibliában említett bölcsek, akik Jézus előtt hódoltak születése után, az asztronómia kutatásának szentelték életüket, vagyis igen jártasak voltak a csillagok ismeretében, a csillagászat tudományában. Ezek azonban nem zsidók voltak, hanem keletről származó, pogány asztrológusok. Maibb szavakkal "jósok", "varázslók" voltak ők. Olyan emberek, akiktől te és én is jó eséllyel szeretnénk távol tartani magunkat. Ma talán humanistának, a tudomány peremét űzőknek, különcöknek mondanánk őket.

A kuruzslók eljöttek Heródes királyhoz, az új király után kérdezősködve, mert azt volt a tervük, hogy dicsőítsék a zsidók újszülött királyát.

Heródes király megijedt a hír hallatán, hogy új király születik. Hamar összehívta az írások ismerőit és a papokat, hogy megtudja tőlük, hol kellett megszületnie a Messiásnak. A kor teológusai, vallási szakértői és tudósai pontosan tudták idézni Mikeás próféta szavait Heródesnek, amelyek megjelölték, hogy a Mennyből érkező Uralkodónak Betlehemben kell megszületnie.

Miután megtudta a választ, Heródes újra találkozott a keleti tudósokkal, akiket elküldött Betlehembe, meghagyva nekik, hogy szóljanak, amikor megtalálják a Messiást, hogy ő is elmehessen és dicsőíthesse az újszülött királyt.

Tényleg imádni akarta Jézust a trónoló uralkodó? Persze, hogy nem, ez teljes mértékben ki van zárva. Heródes azért volt ilyen fondorlatos, mert az volt a szándéka, hogy megöli a csecsemőt, aki azért jött, hogy békét hozzon a Földre. Heródes legfeljebb beszélt a tiszteletadásról, szívétől mi sem állt távolabb, mint hogy imádja az Isten Fiát. Szava színtiszta hazugság volt, amivel a kuruzslókat akarta manipulálni.

Mi a te terved ezen a karácsonyon? Te is csak beszélsz a tiszteletadásról? A szavaid szerint Jézus az Úr, de a tetteid egészen másról beszélnek?

Karácsonykor láthatóvá válnak a szívünk szándékai. Csak a száddal dicsőíted Őt, vagy szavaidhoz a szíved és az életed is csatlakoznak, és valóban Hozzá illő imádatot kínálsz Neki? Csak te dönthetsz arról, hogyan dicsőítesz. Te döntöd el, hogy üres beszéd lesz, amit teszel, vagy valami egészen más. Te döntöd el, hogy a dicséretet, amit a jászol gyermekének, Jézusnak hozol, a cselekvő szeretet életstílusa kísér.

Írta: Carol McLeod
©2012 Just Joy Ministries

0 hozzászólás:

Megjegyzés küldése

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More